Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

lördag, november 22, 2008

Bråk, bröl, brudar och bier...

Så kom då den stora världen till lilla Ängelholm! Lokaltidningen HD/NST beskriver händelsen på Stortorget i stan i eftermiddags. Ett tjugotal polispatruller och hundpatruller och ett femtiotal poliser fanns på plats.

Jag hade inte ens en aning om att det fanns så många tjänstgörande poliser som snabbt kunde inställa sig när det behövdes. Men det beror givetvis på att det i detta fallet var ett par gäng ölpimplande brölande "manliga" supportrar i(den för ungdomars så otroligt positiva föreningsgemenskap som idrotten och dess ledare och förebilder leverar som tack för alla skattebidrag), som var orsak till och föremål för utryckningen.

Jag har länge varit tveksam till idrottens förmåga att överföra en för tiden anpassad värdegrund till ungdomar; det kan väl knappast vara tanken att bråk, bröl, brudar och bier är den etik som våra skattepengar ska vidarebefordra och vidmakthålla?

Det är högt på tiden att det ställs tydliga krav på idrotten från samhället. Politiker måste villkora bidrag via avtal. Och idrottsföreningar borde inte heller självklart kunna skicka över fakturan för nödvändiga polisinsatser till skattebetalarna.

Det är väl högt på tiden att idrottsföretagen/föreningarna börjar bära sina egna kostnader i enlighet med de villkor som gäller andra verksamheter? Och kanske dags att avliva några myter om skillnader mellan föreningslös alternativ föreningsansluten ungdom?

Etiketter: , , , , ,