Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

fredag, januari 18, 2008

Socialdemokrater om Sverigedemokrater

Efter valet 2006 tillsatte både socialdemokraterna och moderaterna speciella arbetsgrupper med enda uppgift att finna en strategi för man ska förhålla sig till Sverigedemokraterna. Ekot rapporterar idag nyheten att Riksdagspartier ska ta debatt med SD. Ett hundratal socialdemokrater från hela landet kommer att träffas i helgen för att diskutera hur Sverigedemokraterna ska bemötas framöver.

Mats Johansson, fd kommunalråd i Karlskrona, har lett partiets arbetsgrupp:
Det har hela tiden förts en diskussion i vår rörelse kring hur mycket utrymme man ska ge den här typen av partier eller ska man försöka hitta andra metoder. Nu har vi bestämt oss. Vi kommer att gå på offensiven med en ordentlig debatt med det partiet och med andra partier i de här frågorna.
Christian Holm, ordförande i moderaternas arbetsgrupp säger att moderater framöver måste vara bättre pålästa om Sverigedemokraternas politik.
För att kunna hantera en politisk motståndare så måste man vara väl påläst men man måste också ha rätt fakta och man måste kunna bemöta på ett bra sätt.
Det är onekligen intressant att följa nyhetsrapporteringen och den oerhörda problematik som Sverigedemokraterna skapar.

Inte ens professorn i statsvetenskap Marie Demker lyckas förhålla sig professionell:
Men att de etablerade partierna nu formerar sig mot Sverigedemokraterna och vässar strategin för att bemöta partiet behöver inte betyda att man vinner röster från Sverigedemokraterna. Då ger man ju eventuellt ett sådant parti den möjligheten att komma ut med sina egna frågor och det är på det sättet som man då kan gynna det här lilla partiet som man har bestämt sig för att ta debatten med.
Vad är det som gör att det är så oerhört svårt att förhålla sig till just detta parti? Varför inte förhålla sig till det partiet som till alla andra partier? Vad är det för skillnad egentligen? Alla partier har sina ideologier, partiprogram och debattmetoder. Det ligger ju implicit i politikens väsen att varje parti positionerar sig i förhållande till de andra partier. Som jag ser det är problemet egentligen inte något explicit problem utan snarare ett upplevt dito.

...för övrigt anser jag att det bör sättas upp bommar på Järnvägsgatan samt att Nybrovägen och Klittervägen bör öppnas för genomfartstrafik!

Etiketter: , ,