Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

tisdag, oktober 16, 2007

Marie är inte den Marie

Idag skriver HD/NST om den oerhört tråkiga sammanblandning av Marie Ljung (m) och Marie Lennerljung (fd m) som sker. Det har hänt tidigare att de har blandats ihop, eftersom båda suttit i kommunfullmäktige och båda skrivit en del motioner och förekommit i pressen. En gång skrev till och med journalisten fel; Marie Ljung på ett ställe i artikeln och Marie Lennerljung på ett annat. Det har väl inte varit lite jobbigt även tidigare, men denna gång har Marie Ljung drabbats oerhört hårt på grund av Marie Lennerljungs uttalande på ett forum på nätet om hur hon firat mordet på Olof Palme.

Många tror att det var jag som skrev på forumet, när det var Marie Lennerljung, säger Marie Ljung till HD/NST.

Marie har fått många obehagliga telefonsamtal från arga anonyma personer och även mejl med samma typ av innehåll. Hon berättade det på gruppmötet igårkväll. Det är otroligt tråkigt eftersom Marie är en så underbar kvinna med stort hjärta för människor. Hon brinner för att alla, särskilt barn, ska ha det bra och det är därför hon arbetar politiskt. Känner man henne väl, som jag gör, så är det helt klart att hon aldrig någonsin skulle uttala sig så.

Men tyvärr är det många människor som inte känner någon politiker och som gärna vill tro att det är elaka och egoistiska och vill alla illa. En bild som tyvärr sprids i media eftersom det oftast bara skrivs om de politiker som gjort något dumt. Heder åt journalisten Hans Jonsson som väljer att göra ett undantag!

Här i Ängelholm är Marie Ljung ordinarie ledamot i kommunfullmäkige och kommunstyrelsen samt ersättare i dess arbetsutskott. Marie berättade själv på gruppmötet att en av de saker som bekymrade henne mest var att hon som ordförande i beredningen för tillväxt och utveckling [Region Skåne] har jag varit ute i länet och delat ut broschyrer om verksamheten. Jag har träffat och pratat med väldigt många människor och därför är det ledsamt att de kanske tror att det är jag som uttryckt mig så illa.

I april 2006 redovisade den parlamentariska kommittén, Kommittén om hot och våld mot förtroendevalda, sitt betänkande Jakten på makten (SOU 2006:46). Min vän statsvetaren Agneta Blom har varit sekreterare i kommittén. Bakgrunden till betänkandet var att
förekomsten av hot och våld mot de demokratiska institutionerna och dess företrädare i stat, kommun och landsting är mycket allvarlig och ger negativa effekter för demokratin och det representativa systemet. I ett demokratiskt samhälle är det oacceptabelt att människor som väljer att engagera sig politiskt därigenom utsätter sig själva och sina närstående för en reell risk att bli utsatta för hot eller våld.
Så jag tycker det är bra att HD/NST skriver om det som Marie Ljung råkat ut för, dessutom helt oförskylld. Hoppas detta missförstånd nu är uppklarat...

för övrigt anser jag att buddistmunkars sånger bör höras och militärjuntans styre i Burma förgöras...

Etiketter: , , , , ,