Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

söndag, oktober 14, 2007

Jag firar Årets Näringslivdagar; andra firade Palmes död

Har varit på Näringslivsdagarna för beslutsfattare i Skåne Nordväst. Fantastiskt intressanta och inspirerande föredrag, under två dagar. Spännande diskussioner och lunchmöten. Återseende av gamla bekanta; som Hans-Bertil Sinclair från Klippan och Anette Åkesson från Båstad.

Guldkärnanfesten var en fantastisk avslutning med god skånsk mat, opera, prisutdelning och dansskola. Till Årets personlighet valdes Robert Lillhonga som gjort filmen Hata Göteborg. Snacka om underdog.

Ledare i dansskolan var Ann Wilson, mest känd från Let´s dance i TV4. Till danspartner valde hon Christer Paulsson, chef på Kullaflyg. Vi har fotograferat och videofilmat parets vilda dans... Vi ses på onsdag Christer!

Mitt i denna fantastiska tillställning får jag ett telefonsamtal. Som tur är finns den bärbara med och på Dunkers Kulturhus är det enkelt att koppla upp sig till nätet. Måste bara läsa HD/NST och kvällspressen. Tipset rörde en ängelholmsmoderat som enligt löpsedlarna firat mordet på Olof Palme med att röka cigarr.

Och mycket riktigt; på hd.se fann jag en artikel om att Marie Lennerljung skrivit detta på ett chatforum på nätet.

När tidningen frågar Marie Lennerljung vad hon har att säga om sitt veckogamla inlägg svarar hon:

— Ingenting.

Marie Lennerljung är den här mandatperioden moderat ersättare i tekniska nämnden. Förra mandatperioden var hon ersättare i kommunfullmäktige. Hon satt kvar till den nya fullmäktigeförsamlingen tillträdde efter valet hösten 2006.

Sven-Ingvar Borgquist (m) säger till tidningen:

— Det är beklagligt. Så här tycker jag inte att en representant för partiet ska uttrycka sig, säger han.


Journalisten Hans Jonsson ställer följdfrågan: Kommer ni att agera på något sätt?

— Det bör vi nog göra. Det är en sak som vi får diskutera, säger han.


Inga hårdhandskar här alltså. Mycket kan man acceptera i yttrandefrihetens namn, men att fira att en person, dessutom landets statsminister, är osmakligt. Och det säger jag inte för att jag är släkt med familjen Palme utan för att den sortens uttalande inte ska behöva drabba någon människa överhuvudtaget.

Om Marie Lennerljung tycker det så borde hon åtminstone hålla det för sig själv. Och självklart måste hon ta konsekvensen av sitt övertramp. Det smutsar ner alla moderater; ifrågasätter vår människosyn och framställer oss som mer eller mindre tokiga och rabiata extremister.

Snabbt hängde Expressen och Aftonbladet på. Per Schlingman och Mona Sahlin uttalade sig. Till saken hör att Marie Lennerljung alltid varit en kontroversiell kommunpolitiker. Inte minst i motionen om att använda biblioteken som utlämningsställe för Systembolaget.

Denna typen av uttalanden kan inte accepteras inom politiken i en demokrati. Det hoppas jag att Marie Lennerljung själv inser. Hon kommer inte att kunna tillföra moderaterna eller Ängelholm något positivt; enda rollen som återstår är en belastning för medlemmar, väljare, kommuninvånare och Sveriges regering.

för övrigt anser jag att buddistmunkars sånger bör höras och militärjuntans styre i Burma förgöras...

Etiketter: , , , , , , , ,