Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

torsdag, oktober 04, 2007

Alla tanter är inte goda; en del är självgoda.

Häromdagen var en av de stora nyheterna att Sidas internkontroll är otillräcklig. Riksrevisionen hade granskat Sidas biståndsprojekt och underkänner deras internkontroll totalt.

Det är sannerligen ingen nyhet för dem som på något sätt arbetat inom, eller kommit i kontakt med, något av frivilligorganisationernas biståndsprojekt. Personligen har jag kännedom om Forum Syds verksamhet med beviljande, utbetalning och uppföljning av projektpengar i den ideella sektorn för bistånd i öststaterna. Så rubrikerna om svidande kritik förvånar mig inte ett dugg, utan snarare det faktum att det inte sagts offentligt tidigare.

Jag är ledsen att säga det men: Alla tanter är inte goda; en del är självgoda.

Enligt projektledaren vid Riksrevisionen, Staffan Ivarsson består felen av allt möjligt:
Det är oriktiga handlingar, det är förfalskade närvarolistor och kvittenser, det är för höga over head-kostnader. Man sitter och belönar sig själv med rejäla löner som inte motiveras av arbetsinsatserna. Det blir ett slags korruptiv miljö. Man kan tala om en smygande korruption på bredden
Sidas kontroll av biståndsprojekten har inte fungerat. De revisorer som varit satta att granska verksamheten har i praktiken inte gjort någonting, utan helt förlitat sig på lokala revisorers utlåtanden.

Och det har jag upplevt inifrån. De lokala revisorerna har varit valda av den styrelse de är satta att granska och bekanta med personer i densamma. Och i något fall har de till och med tillhört styrelsen. Och vid de få tillfällen då Forum Syd har krävt en utomstående uppföljning av biståndsprojektet, innan den slutliga utbetalningen, har man anlitat en vän till projektledaren! Som dessutom fått bra betalt för uppföljningen genom pengar från Sida eftersom kostnaden för arbetet lagts in i projektansökan!

Men det är bara ett naturligt resultat av den socialdemokratiska syftesetikens hegemoni. Syftet gott, allting gott. Måtte alliansregeringen minska anslagen, se över rutinerna och skärpa kontrollen.

En av cheferna på Sida, Magnus Lindell, erkänner att det finns brister i deras kontrollsystem och att de litat för mycket på de lokala revisorerna.

Alla tanter är inte goda; en del är självgoda.

för övrigt anser jag att buddistmunkars sånger bör höras och militärjuntans styre i Burma förgöras...

Etiketter: , , , ,