Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

tisdag, september 04, 2007

Pinsamt patetiskt, SR och DN

Ingen som föjer svenska medier kan har missat att utrikesminister Carl Bildt och min vän, migrationsminister Tobias Billström besöker Irak. I det politiskt korrekta mediesverige verkar det inte ses med blida ögon. Blotta besöket framställs underförstått som att regeringen stödjer Bush och USA:utrikespolitik.

Sveriges Radio har skickat ut sin främste al-Qaida-reporter från Amman, Cecilia Uddén, för att ställa statsråden mot väggen. Hon har, trots idoga försök att fånga in ministrarna i en retorisk fälla, varit helt chanslös med sin taktik.

Carl Bildt är fantastiskt skicklig i att svara på ställda frågor på ett sätt som inte är det som önskas av en skjutjärnsreporter, samtidigt som han är helt korrekt och hövlig i sitt svar. Jag utser Carl Bildt som Sveriges skickligaste mediedomptör, och Tobias kvalar in på en stark andra plats.

Se bara exemplen från Ekot. Först en fråga från Cecilia Uddén till Carl Bildt:
Enligt det svenska Migrationsverket råder det ingen inre väpnad konflikt i Irak. Vad är din kommentar till det efter att ha varit där en dag?

– Det är ju väldigt olika bilder i olika delar av landet. Det finns ju delar av Irak där det är väldigt lugnt. Det finns ingen enhetlig bild av Irak. Det är ett komplicerat skeende som går fram och tillbaka.
Och så fortsätter hon dagen efter med Tobias Billström:
Delar du Migrationsverkets bedömning att det inte pågår en inre väpnad konflikt i Irak idag?

– Den frågan avgörs av Migrationsverket. Det är ingenting som regeringen eller jag som enskilt statsråd tar ställning till.

Efter att ha besökt Bagdad och sett Irak med egna ögon vad säger du då om den bedömningen?

– Jag kan inte som minister göra bedömningar av den typen.
Journalister har länge haft problem med Carl Bildts sätt att slinka igenom deras gillrade snaror. Något som, enligt min mening, får journalisterna att skruva upp takten ytterligare.

Riksdag & Departement skriver:
Brottsmisstankarna mot utrikesminister Carl Bildts blogg blir en fråga för riksdagens konstitutionsutskott, KU. Innan åklagaren går vidare med förundersökningen vill han veta om utskottet anser att det är privatpersonen Bildt eller statsrådet Bildt som är ansvarig.
När Carl Bildt konfronteras med nyheten i direktsändning säger han att det ska bli spännande att se vad de kommer fram till om det är privatpersonen eller statsrådet!

Och i DN:s osignerade huvudledare har man uppenbarligen agerat utifrån ordspråket om att sila mygg och svälja elefanter. Därför ger man sig istället på Tobias:

"Hur stort intryck han kan ha gjort på den irakiska publiken är omöjligt att avgöra, för hemmapubliken tedde sig hans insats lätt patetisk."

Vem framstår som tungt patetisk? Pinsamt DN! Inte trodde jag att ledarredaktionen på en av Sveriges största dagstidningar var en så dålig förlorare.

Så försöker man från medias sida komma åt två av de ministrar som går deras ära förnär och undgår grindvakten genom att själv föra en direkt dialog med sina väljare på deras respektive blogg (länkar finns till höger). Heder åt er båda, Bildt och Billström!

...för övrigt anser jag att det bör sättas upp bommar på Järnvägsgatan samt att Nybrovägen och Havsbaden bör öppnas för genomfartstrafik!

Etiketter: , , , , , ,