Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

måndag, mars 05, 2007

Ungdomshuset Jagtvej 69 i Köpenhamn

Rivningen av Ungdomshuset i Köpenhamn startade tidigt i morse. Politiken.se publicerar Ungdomshusets historia sedan tillkomsten 1982. I debatten på hemsidan berättar en läsare varför ungdomarna förlorade huset; de höll sig inte till det avtal de själva undertecknat.

Vid en brand i huset i början av 1996 avslöjades husets totala förfall och allvarliga säkerhetsbrister. Ungefär samtidigt sker den tragiska diskoteksbranden i Göteborg och det sätter skräck i politikerna i rådhuset. De unga övernattar nämligen på Jagtvej - helt emot reglerna. Tänk om branden hade tagit sig ordentligt. Detta ansvar vill politikerna inte ta och beslutar därför att sälja.

Huset ägs inte längre av byen utan av frikyrkan Fadershuset. Att ungdomar kan vara irriterade kan jag förstå, men inte att vuxna accepterar, och rent av stödjer deras beteende och brist på respekt för ägandet. Det handlar inte om vad man vill utan om vad som är rätt. Sedan kan DN skriva om rödgråtna ögon och Politiken om mascaran som rinner i snyftreportage. Men faktum är att Ungdomshuset inte varit ungdomarnas sedan 2000!

Du kan se en slideshow från dagens begivenheter vid Ungdomshuset Jagtvej 69 i Köpenhamn.

1 Comments:

  • At måndag, 05 mars, 2007, Blogger arvedal_82 said…

    *Berättar en läsare* Jaha ja där rök den käll kritiska tänkandet i dett blog inlägg..Må hända att han har rätt men i så fall varför har du myndigheterna dragit på detta så långt? Dom (kommunen) äger ju huset? Dom kunde ha gått ut i media och sakt det rakt ut att här behövs renovering eller ett nytt hus till ungdomarna..Men istället utför dom den här affären på ett klantigt set..Sen att våld och upplopp startades kan man inget annat skratta åt med ett par tårar av vilken röra..Frustrationen måste va skyhög bland ungdomarna och dom äldre aktivisterna..Att sälja ett fallfärdigt rukel till en sekt som sen river det skapar ilska..Då hade det varit bättre att sätta krav på ungdomarna och dom som driver huset att renovera det..Det är bäst du tänker lite längre mer nästa gång du skriver blog..

     

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home