Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

torsdag, mars 29, 2007

Persson pratar och pratar...

Så kommenterar då Göran Persson själv äntligen dokumentären "Ordförande Persson." Både i SvD och i Ekot bemöter han Erik Fichtelius, SVT och media. Normalt sett anser jag att det som står oemotsagt blir den kvardröjande bilden, men jag är inte säker på att det är en god tanke i grunden att försöka försvara en negativ mediebild i detta fallet. Göran Persson hade kanske ändå vunnit på att ligga lågt och vara tyst. Jag vet inte...

För när han nu får plats i media, så rätar han knappast ut några frågetecken. Istället ser han till att sno in sig ytterligare ett eller ett par varv. I Ekots intervju visar han ingen som helst ånger eller ödmjukhet, utan han svarar gladeligen på Erik Ridderstolpes frågor och förstärker härigenom sin nedlåtande ton mot Erik Åsbrink och andra personer som han kritiserat i dokumentären.

Men Persson anser sig stå över medierna, vilket följande mening i hans artikel på Brännpunkt avslöjar:

"Mitt eftermäle skapas inte i en tv-dokumentär."

Säg inte det! Och så försöker han ta udden av Erik Fichtelius arbete och den bild som han själv hjälpt till att skapa av sig och som han inte vill kännas vid: "Det som så småningom blir en beskrivning av mig och min tid som statsminister kommer att grundas på vilka resultat som uppnåddes."

Och det här är resultatet som han uppnådde och som han påtalar i samma artikel:

"För egen del anser jag att det viktigaste som socialdemokratin uträttade under dessa år var att rädda det svenska välfärdssamhället från det ekonomiska sönderfall som regeringen Bildt lämnade efter sig."

Fascinerande att det enda resultat som Göran Persson lämnat efter sig vilar på felaktiga antaganden och ren valpropaganda som dessutom är så uttjatat att människor i allmänhet tröttnat på politik överhuvudtaget. Ett ständigt upprepat mantra som förmodligen bidragit till det sjunkande valdeltagandet. Och sedan utser Göran Persson den ansvarige syndabocken för demokratins förfall, fullständigt omedveten om sin egen insats för fenomenets fortlevnad:

"Den uppståndelse som programmen har väckt har i många fall varit illavarslande. SVT:s hantering av den färdiga dokumentären och andra redaktioners sätt att hantera innehållet har blivit ännu ett exempel på mediernas snuttifiering av politiken."

Samtidigt passar han givetvis på att utnyttja mediet till sin egen fördel i form av en PR-kampanj för sina memoarer nu när gratis utrymme på bästa medieplats ges:

"Jag håller just nu på att skriva en bok."

Undrar hur många tusen den reklamen värderas till enligt normal taxa per spaltmillimeter i SvD? Hade bidraget från Riksbanken räckt till?

Slutligen kritiseras klippningen av dokumentären i ett försök att framställa sig som en statsman, vilken lämnar ett viktigt bidrag till forskningen. En före detta politiker som dessutom talar om för forskarna vilken inrikting de ska ha på den eventuella forskningsuppgiften:

"Intervjuerna i sin helhet – inte bara det som klippts ihop till en tv-dokumentär och det som finns på webben – lämnas nu till forskningen. Jag hoppas att detta kan bilda en god grund för en fortsatt diskussion om de politiska vägval som Sverige står inför i framtiden."

Allt undertecknat med namn och titeln: "avgången statsminister och ordförande för socialdemokraterna." Kan det bero på att Göran Persson inte vill vara före detta? När det gäller den mannen tror jag inte på slumpen eller tillfälligheten. Allt är väl genomtänkt. Och det är menat som en positiv recension av Persson...

0 Comments:

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home