Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

torsdag, januari 25, 2007

Det självdestruktiva mejlet redan här

Knappt har Mikael Odenberg presenterat regeringens förslag om Anpassad försvarsunderrättelseverksamhet förrän förhållandena ändras.

Expressen presenterar nyheten om mejlet som förstör sig själv, exakt som i den gamla teve-serien Mission: Impossible. Det amerikanska företaget Void Communications har uppfunnit och säljer Vaporstream. Oscar Julander beskriver i artikeln hur tjänsten fungerar:
De använder sina vanliga mejladresser, men på väg från A till B passerar meddelandet genom en portal som "tvättar" bort både avsändare och mottagare. Denna process gör även att meddelandet programmeras så att det förstörs efter att en person öppnat och läst det. Det går heller inte att skicka meddelandet vidare, kopiera eller redigera det. Meddelandet lämnar heller inga spår efter sig.
Nyheten ger än mer relevans åt kritiken mot förslaget att ge Försvarets radioanstalt, FRA, större befogenheter att scanna informationsflödet som passerar landets gränser. Vilhelm Agrell, som numera är professor i underrättelseanalys vid Lunds universitet, startade och bedrev tidigare 20-poängskursen i omvärldsanalys vid Malmö högskola som jag läste. Han har dessutom skrivit ett antal läroböcker om underrättelseanalys, som är mycket informativa. Ikväll intervjuas han i aftonbladet.se

- Underrättelseinsamling går till så att man får upp ett spår, sedan nystar man vidare kring detta. Sedan får man upp information som är känslig ur integritetssynpunkt men som ändå kan vara relevant ur underrättelseperspektiv. Då halkar man in i den här gråzonen, säger Agrell och fortsätter:

- Om man ser till översynen så är den historiska erfarenheten väldigt nedslående. Det har i princip aldrig fungerat som det är tänkt att fungera. Granskarna hamnar i en mellanroll mellan att värna medborgarrätten och statsintresset.

Och det lär väl knappast vara vanliga medborgare som kommer att köpa Vaporstream för att få nöjet att se privata mejl gå upp i rök innan de når FRA.

1 Comments:

  • At onsdag, 31 januari, 2007, Blogger Knute said…

    "Nu skall regimen se till att FRA avlyssnar och läser vår tele och nättrafik så att de kan registrera oss och sedan lagföra oss för att vi inte är PK."
    Hälsar Humle och Dumle via Knute

     

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home