Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

torsdag, januari 18, 2007

Nya moderaterna och Mona Sahlin

Valberedningens förslag att föra fram Mona Sahlin som enda kandidat till ordförande i socialdemokratiska partiet kan komma att ställa till det för nya moderaterna. Fredrik Reinfeldts hjärtliga budskap appellerade till de yngre kvinnorna i offentlig sektor som sedan länge tröttnat på Göran Persson. De som inte varit låsta av nedärvd partilojalitet samt av erfarenhet insett att de inte har något att förvänta sig i realiteten av Göran Perssons fagra tal.

Nya moderaterna vann många kvinnors förtroende i höstens val. Den typen av icke-traditionella väljare som de gamla moderaterna aldrig lyckats övertyga tog steget över blockgränsen tack vare Reinfeldts förmåga att tala så att vi kvinnor förstod att han förstod. Det har bara Gudrun Schyman lyckats med tidigare och Göran Persson har inte ens klarat av att försöka.

Jag anser att moderaterna omgående bör utföra en analys och lägga upp en strategi. Med Mona Sahlin som partiledare för sossarna blir det ett annorlunda uppdrag för Fredrik Reinfeldt att övertyga yngre kvinnor i offentlig sektor. För att inte tala om hur hopplöst uppdraget kommer att te sig i de kommuner som fortfarande inte växlat över till nya moderaternas politik. Där man lokalt fortfarande envisas med att föra fram gubbar av Göran-Persson-typ på ledande poster och där moderat politik som i allt väsentligt alltjämt bygger på socialdemokratisk hegemoni.

Vid presskonferensen idag talade Mona Sahlin om tre viktiga uppgifter som hon vill prioritera: klimatförändringen, jobben och att minska de ökade klyftorna i samhället. Med det senare avsåg hon ett antal dikotomipar som centrum/periferi, svensk/invandrare, heterosexuell/homosexuell eller HBT och man/kvinna. Som kvinna hade hon upplevt förtryck, diskriminering och känslan av att bli förminskad och inte tagen på allvar, och därför kände hon för alla utsatta oavsett anledning. Sånt går rakt in i hjärtat och igenkänningsfaktorn bland kvinnor är 99% eller mer.

Sannolikheten för att valet 2010 kan komma att avgöras av kvinnorna har ökat betydligt. Det tog 118 år för socialdemokraterna att inse att en kvinna kan axla rollen som ledare för partiet; men kanske tar det inte mer än 89 år för kvinnorna att avgöra ufallet av ett val?

0 Comments:

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home