Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

onsdag, januari 24, 2007

Vem läser din mejl imorgon?

Idag har försvarsminister Mikael Odenberg presenterat lagrådsremissen En anpassad försvarsunderrättelseverksamhet, vid en webbutsänd pressträff. Tanken är att Försvarets Radioanstalt redan från 2007-07-01 ska kunna avlyssna telefonsamtal och scanna e-post från Sverige till utlandet. Då ska vi komma ihåg att man i Stockholm även betraktar Danmark som utlandet. Det gör inte vi här i Skåne.

Förslaget har tidigare fått hård kritik, bland annat av Maud Olofsson. En kritik som Hans Wallmark, moderat riksdagsledamot och tidigare tidningsman, instämde i och som jag applåderade. Mikael Odenberg har i det "nya" förslaget gjort ett litet tillägg för att bemöta denna kritik och påpekade idag att hela regeringen är för lagen.

Men många är kloka och missnöjda. En av dem är min vän Peter J Olsson på Kvällsposten som häromdagen skrev en ledare med rubriken Kontrollsamhället:
Men nog finns det rimligare sätt att komma fram till vad som gäller? Till exempel kunde man lyssna på remisssvaret från Säpo som förklarar att förslaget är "främmande för det statsskick vi känner". Andra hävdar att det skulle strida mot såväl grundlag som Europakonvention.
Ja, det anser jag att det gör. Peter J fortsätter med en avgörande slutsats:
Och nog har man passerat någon form av gräns när man går från avlyssning vid bestämda fall av brottsmisstanke och med rättslig prövning i varje fall, till att screena all e-post, alla sms, och all annan teletrafik i jakt efter vissa ord.
Ja, helt klart. Och sedan det värsta av allt:
Att det dessutom skulle genomföras av en underrättelsetjänst som hur proffsig och rättskaffens den än kan vara ändå lyder direkt under regeringskansliet.
Det nya förslaget innebär bland annat att ett integritetsskyddsråd med bland annat politiker tillsätts. De ska ha till uppgift att kontrollera att spaningen inte innebär övergrepp mot vanliga svenskar. Ja, du läste rätt. Vi hamnar i den klassiska frågeställningen Vem granskar granskarna?

Varför har vi svenskar en sådan oerhörd tilltro till staten? Den är inte per definition god. Hitler kom till makten genom demokratiska val...Vem läser din mejl imorgon?

0 Comments:

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home