Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

måndag, januari 22, 2007

Jan Guillou, palestinier och pedofiler

Jan Guillous inlägg i dagens Aftonblad är ytterst osmakligt. Apropå det faktum att palestiniern Hassan Asad av regeringen dömts att bli utvisad till Jordanien som terrorist gör Jan Guillou en jämförelse med ett fiktivt fall.

I ett försök att visa på det orättfärdiga i detta fall och förmodligen även i fallet med de svenska egyptiernas utresa i FBI:s sällskap beskriver Jan Guillou på samma sätt ett fiktivt brott som migrationsminister Tobias Billström ska ha gjort sig skyldig till och som han härigenom döms för utan rättegång. Jan Guillou skriver och Aftonbladet publicerar:
Jag råkar ha tillgång till ytterst graverande bevis mot vår nye migrationsminister Tobias Billström. Han inte bara ser ut som en notorisk pedofil. Han är det.
Jag läser hela artikeln och förstår den symbolik som Jan Guillou försöker göra en poäng av. Problemet är dock att en genomläsning rent bokstavligt, utan hänsyn till allt som står mellan raderna och tolkat utam kännedom om sammanhang och politisk kontext, så utmålar Jan Guillou migrationsminister Tobias Billström som kriminell.

I analogi med att palestiniern Hassan Asad av regeringen dömts att bli utvisad till Jordanien som terrorist utan rättegång, är Tobias Billström pedofil: punkt slut. Bevisning och rättegång överflödig.

Jag förstår poängen med artikeln men anser att Jan Guillou har gått över alla anständigheters gräns. Det är inte så att ideologi legitimerar vad som helst. Så kanske det var på 60- och 70-talen, men inte nu längre. Det är väl dags att leva i tiden, även för en gammal vänsterikon som Jan Guillou...

0 Comments:

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home