Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

fredag, juni 02, 2006

Mycket snack och lite verkstad

Ekot har undersökt hur många som är under 40 år på riksdagspartiernas valsedlar och hur många av dem som skulle komma in i riksdagen om valresultatet blev detsamma som förra valet. Flera partier har ambitionen att hälften av alla på valsedlarna ska vara under 40 år, men inget parti når upp till den.

(s) är bäst med 37 procent av kandidaterna under 40 år. Lägst ligger (v)med 26 procent av kandidaterna under 40. (fp)och (mp)får in högst andel unga. (kd) är det parti som kommer att få den lägsta andelen; bara 2 av 33 platser att gå till personer under 40 år.

På SSU-kongressen 2001 antog statsminister Göran Persson SSU:s utmaning att hälften av de som står på partiets vallistor skall vara under 40 år.
– Det är ett lätt löfte att ställa ut. Är det så att vi kommer att ha tillgängliga kandidater så nog kommer vi att se till att varannan kandidat på listorna är under 40 år. Jag är inte optimistisk om att vi klarar det, men vi ska göra ett försök, sa Göran Persson.
SSU:s ordförande Anna Sjödin är missnöjd med hur det ser ut på vallistorna.
– Först och främst är det inte Göran Persson som sitter i partiernas valberedningar utan det är människor runtom i landet. Det är klart att det finns en tröghet. Ibland är det svårt att byta ut människor som har suttit länge.
Först och främst anser jag att det är väldigt märkligt att man betraktas som ung tills man fyllt 40 år! Det säger en hel del. Av erfarenhet vet jag dock att även jag som mer än väl fyllt fyrtio betraktas som ung i politiska sammanhang. Anledningen till det hänger nog till viss del samman med Anna Sjödins påpekande.

Om man vill ha in yngre människor på valbar plats så är det de gamla gubbarna i valberedningar och nomineringskommittéer som i första hand måste bytas ut. Sossarnas externa utnämningsmakt har ifrågasatts, men det finns även en intern utnämningsmakt. Den och partidemokratin är en försummad del som inte har ifrågasätts. Det är väl dags att göra det nu. Om det uttalade önskemålet om att fler unga måste attraheras av partipolitik, i förlängningen handlar det om demokratins överlevnad, så anser jag det nödvändigt att ta valsedlarnas representativitet på allvar.

Andelen förstagångsväljare har aldrig varit fler än i årets val. Det märks inte på valsedlarna, och absolut inte i valberedningar och nomineringskommittéer, men det kan komma att märkas i valresultatet.

2 Comments:

  • At lördag, 03 juni, 2006, Anonymous Anonym said…

    Själv hoppas jag på många kryss ;)tack och lov för möjligheten till personval (även om det är oerhört svårt att kryssas in, men nu är det lite upp till väljarna)

     
  • At lördag, 03 juni, 2006, Blogger Christina Linnea said…

    Själv hoppas jag också på personvalet och säger som du: tack och lov för möjligheten. Men vi har i alla fall en chans; till skillnad från tidigare. Bloggen är också en möjlighet att få synas och höras - och inte är det sistagångsväljarna som läser oss utan snarare förstagångsväljarna. Men vi borde kanske arbeta hårdare för ett större personvalsinslag - mer makt till väljarna. Vad säger du om att starta ett upprop eller omröstning på våra webplatser?

     

Skicka en kommentar

<< Home