Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

tisdag, juni 06, 2006

Herrefolkets rätt...

Det har från citypolisen i Stockholm rapporterats om en otroligt hotfull stämning inför firandet av nationaldagen. Olika höger- och vänsterextremistiska grupper har på webben uttalat att de aktivt söker konfrontationer på nationaldagen. Stockholmspolisen ser det som ett hot, räknar med att det blir oroligheter och har därför en ovanligt stor polisstyrka i tjänst.

Det tycks man inte ha förväntat sig i Ängelholm. Under eftermiddagen hördes unga killar bröla: Du gamla, du fria, du fjällhöga Nord. De satt på en bänk på Järnvägsgatan, vid busshållplatsen och hördes ända in till mig i köket.

Vi gick ut på balkongen och såg hur ett par förvuxna tatuerade småpojkar gav sig på ett par som kom gående hand i hand. Han såg ut att ha utländskt ursprung. Lite senare kom två killar med utländskt utseende flanerande på trottoaren. De förvuxna pojkarna sprang över gatan, en av dem höll i en blydagg. De hoppade helt oprovocerat på killarna och slog på dem. Killarna sprang mot Laxgatan med svenskarna efter sig. Deras kondition var inte den bästa; de gav upp och återvände till bänken. Under samtalet till polisen försvann de från platsen i bil.

Jag är inte det minsta förvånad. Det är bara en logiskt följd av att Sverige alltid framställs som den bästa av världar. Vi har det bäst, är bäst och per definition blir därmed alla andra nationer och folk sämre. Det budskapet har de förvuxna pojkarna snappat upp och internaliserat. Eftersom de är svenskar är de bättre än alla andra och har därmed alltid herrefolkets rätt att tala om för alla andra att de inte har någon rätt att ens vistas här, än mindre känna sig delaktiga i det svenska samhället.

Jag säger som uppfinnaren i Lorry: Tänkte inte på det! Det är väl högt på tiden att högsta hönsen erkänner att Sverige och svenskarna inte är bäst, störst och vackrast i världen. Jag tror det är nödvändigt för oss medborgare att inse att vi har förts bakom ljuset i decennier av de som tagit och vill behålla makten och taburetterna i staten, landstinget och kommunen. Samtidigt som vi värnar "den nationella familjehemligheten" har nationerna och folken runt omkring oss sprungit i kapp, sprungit om oss och springer sedan länge före oss. Det är dags att vakna och se verkligheten.