Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

lördag, mars 25, 2006

Formen är allt, innehållet intet

Lyssnade på Ekots lördagsintervju. Tomas Ramberg gjorde sitt bästa, både som journalist och man, att sätta dit och sätta sig på sin gäst centerpartiets ledare Maud Olofsson. Men han hade inte en chans.

Kan bara konstatera att Maud Olofsson är en otroligt skicklig politiker. Hon har förmågan att få sagt det hon vill, tala från hjärtat och på ett fantastiskt snyggt sätt få en manlig radiojournalist att framstå som en komplett idiot. Hon vet vad hon vill, är klar och tydlig och anammar inte offerrollen även om den erbjuds henne gång på gång. Framförallt är hon kunnig och saklig. Och inte minst modig…

Maud Olofsson vill inte att det ska gå att bugga medieredaktioner. Instämmer! Hon vågade också vara tydlig med att Thomas Bodström lagt förslag på förslag som knaprar på den personliga integriteten och att vi ska vara försiktiga eftersom staten inte alltid är god. Så sant som det är sagt! Tänk om vi kunde avliva den socialistiska myten! Därför kräver Maud Olofsson att det ska vara klart hur medborgare ska få information om att de blivit avlyssnade och möjlighet att begära skadestånd innan beslut om lagändring. Hon är till och med beredd att bordlägga ärendet i väntan på integritetsutredningen. Och sedan kom den slutkläm som jag bara älskar: ”Då är inte det brådskande viktigast utan då är det faktiskt resultatet och innehållet i propositionen.” Jag är sedan många år allergisk mot ett av de vanligaste kännetecknen på socialdemokratisk politik formen är allt, innehållet intet. Vi behöver fler som Maud Olofsson i svensk politik.

Tomas Ramberg var usel. Först behandlar han Maud Olofsson på ett sätt som han säkert aldrig skulle vågat agera mot en manlig partiledare. Döm inte andra utifrån dig själv, herr radiojournalisten. Bara för att du inte tycker att det är värt att lyssna på en kvinnlig partiledare så innebär det inte att hennes manliga kolleger tycker detsamma. I ren desperation försöker han till och med att använda lyssnarna – vi som är så dumma att vi blir helt förvirrade om han inte får fortsätta intervjun enligt plan. Absolut lägre än Glocalnet!

Maud, du är en god förebild! Du lyckades framföra ditt budskap mot alla odds. Du ska vara nöjd med lördagsintervjun. Till skillnad från Tomas Ramberg som jag tycker ska gå hem och skämmas. Det finns ett numera bevingat uttryck från ett historiskt konstitutionsutskottsförhör på 1980-talet som väl lämpar sig att skicka med till Tomas Ramberg: Vet hut!