Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

tisdag, maj 05, 2009

Ängelholm - Land & Hav, Liv & Lust?

Igår presenterade Svenskt Näringsliv sin rankning av kommunernas lokala företagsklimat. Jag måste givetvis börja med att gratulera Höörs kommun och Trelleborgs kommun. De är klättrare! Fantastiskt gott jobbat!

Men en av de kommuner som för andra gången i rad fortsätter att sjunka är min hemkommun Ängelholm. Otroligt tråkigt att läsa rapporten om Ängelholm.

Åren 2005, 2006 och 2007 låg vi på plats nr 6. Året 2008 åkte vi ner till plats 23 och nu 2009 föll vi ner ytterligare 7 platser! En moderatstyrd kommun med låg skatt borde väl rimligen ligga bättre till? Dessutom en kommun som har en enorm potential inte minst inom turistbranschen. Hur kan då detta komma sig?

När jag läser enkätsvaren och tittar närmare på de faktorer som det lokala näringslivet betygssatt är det tre områden som sticker ut ordentligt: "Tele- och IT-nät" (-41), "Kommunpolitikernas attityder till företagande" (- 34) samt "Hur är tillgången på arbetskraft med relevant kompetens?" (-20).

Samtliga områden är sådana som kommunpolitikerna har stor möjlighet att påverka. Och att näringslivet har uppfattningen att kommunpolitikernas attityder till företagande försämrats så kapitalt lämnar mycket i övrigt att önska.

De områden där betyget ökat mest är "Kommunens tillämpning av lagar och regler" (+37), " Skolans attityder till företagande" (+22), "Konkurrens från kommunens verksamheter mot de privata företagen" (+22) samt Kommunala tjänstemäns attityder till företagande" (+15).

Min slutsats blir att om inte kommunens tjänstemän gjort ett så bra arbete gentemot näringslivet så hade Ängelholm förmodligen inte ens hamnat på topp 100-listan!

Så ett stort tack och MVG till kommunens tjänstemän och ett IG till kommunpolitikerna. De får helt enkelt bakläxa och får gå om ett år. Det är ju val 2010...

Etiketter: , , , , ,

0 Comments:

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home