Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

måndag, mars 16, 2009

Kvinnligt företagande och entreprenörskap

I dagens hd.se skriver en vän till mig, Liss Böcker (c), en riktigt intressant och framåtsyftande arikel med rubriken Det behövs fler kvinnliga företagare.

Hon tar, tillsammans med en kollega, upp en viktig komponent i ämnet:
...Centerpartiet och regeringen vet att det krävs mycket för att fler kvinnor ska våga ta steget och göra affärer av sina idéer. Därför satsar vi 100 miljoner kronor per år under 2007-2009 på bland annat rådgivning, affärsutveckling och bättre finansieringsmöjligheter.
Och det är jättebra. Men då behövs det också rådgivare som förstår sig på kvinnors affärsidéer. Det finns tyvärr inte idag. Dagens rådgivare är män i övre medelåldern som har noll koll på vad potentiella kvinnliga kunder kan tänkas efterfråga.

Det är fruktansvärt att komma med en ny affärsidé och bli totalt sågad av en äldre man som tror att marknaden endast består av människor som han själv och med hans preferenser.

Ska vi kunna öka andelen kvinnor som entreprenörer måste vi se över hela systemet av företagsrådgivning, affärsutveckling och finansieringsmöjligheter ur ett perspektiv av kvinnan som kund. Dagens system fungerar inte!

Etiketter: , ,