Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

lördag, april 18, 2009

Ett litet steg för Marie; ett stort steg för mänskligheten

Igår fick jag ett väldigt trevligt telefonsamtal. Och blev otroligt glad.

En av de skickligaste och mest engagerade politiker jag någonsin träffat under mina snart trettio år i politiken, Marie Ljung, har blivit vald till ordförande för moderaterna i Höganäs!

I en stor artikel tar hd.se upp att Marie kommer att bli vallokomotiv i Höganäs. Och det kommer hon att bli! Bäva månde sossarna i Höganäs...

Utan Maries insats i valrörelsen här i Ängelholm vid förra valet, hade ingen ens märkt att moderaterna fanns. Om man undantar de som besökte valstugan för att dricka kaffe och äta mazariner. Vi fick ju inte använda det kampanjmaterial som fanns att hämta på nya moderaternas kampanjsida. "Det passar ju inte här i Ängelholm" , var det svar jag fick.

Det är sorgligt att moderaterna i Ängelholm blir av med sin absolut bästa politiker, men fullt förståeligt. Det finns helt enkelt inget utrymme för en skicklig ung kvinna bland alla pensionerade gubbar här.

Inte i en kultur där det är viktigare att ha hög närvarostatistik på moderaternas lördagskafé, (ni visste väl att den förs och ligger till grund för nomineringskommitténs arbete?) än att kunna tänka självständigt, debattera skickligt, hålla fantastiska brandtal, skriva retoriska debattartiklar och diskutera politik med medborgarna på deras villkor. Och när det därutöver finns en underliggande värdering om att kvinnans plats är hemma hos barnen och inte i de politiska församlingarna, så blir det totalt omöjligt att arbeta politiskt i Ängelholmsmoderaterna om man är kvinna.

Jag har flera gånger tidigare tagit upp problematiken här på min blogg. Att pungpatrullen (läs: nomineringskommittén) föreslår och fördelar uppdragen mellan sig. Okej, inte alla uppdrag, men de som är väl arvoderade. (Kaffekokning är ju fortfarande ett uppdrag som gärna fördelas bland övriga medlemmar). Att få in ett par hundra tusen om året på politiska uppdrag vid sidan av pensionen är ju inte illa.

Det största problemet är dock inte detta utan det faktum att pungpatrullen inte tycks ha några som helst visioner! Inte för politiken och inte heller för medborgarna.

Det är det Marie har. Hon kommer att göra skillnad i Höganäs. Här fick hon inte ens chansen, eftersom hon ville för mycket! För andras skull!

Grattis Höganäs! Lycka till Marie!

Fotot är lånat från hd.se; anette.rantala

Etiketter: , , , ,