Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

måndag, april 13, 2009

Kvalitet hos arbetsgivarna borde vara målet

Läste ledaren på hd.se som berörde den låga utbildningsnivån i Nordvästra Skåne. Lotta Hördin försökte hitta allehanda förklaringar utom den som troligtvis är den enklaste.

Nämligen det att det inte finns något utbud på arbetsmarknaden för akademiker i Nordvästra Skåne. Kunskapen hos arbetsgivarna när det gäller universitetsutbildningar är betydligt lägre här än någon annanstans.

Kommunerna anställer generellt bara socionomer, det privata näringslivet ekonomer eller ingenjörer. Detta oavsett vilken typ av arbetsuppgifter som beskrivs i platsannonserna. Jag har frågat arbetsgivare flera gånger varför de söker någon med just den utbildningen när de angivna arbetsuppgifterna tyder på att de egentligen söker någon med en helt annan utbildning. Det svar jag oftast fått är: ja, men den titeln vet vi finns.

Man borde koncentrera sig på att utbilda arbetsgivare innan man försöker höja utbildningsnivån bland de potentiella arbetstagarna. Som invånare i Ängelholm med 215poäng från Lunds universitet och Malmö högskola finns det ingen möjlighet att finna ett arbete i Nordvästra Skåne. Det är Malmö, Lund eller Köpenhamn som gäller. Såvida man inte vill flytta norrut - till Stockholm.

Utbildning lönar sig dåligt i Nordvästra Skåne - oavsett vilket kriterie man utgår ifrån. Som man frågar får man svar...

Etiketter: , , ,

0 Comments:

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home