Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

söndag, mars 02, 2008

Blir Sören Holmberg sossarnas bästa valarbetare?

Statsvetarprofessorn Sören Holmberg missbrukar sin ställning genom att göra uttalanden som kan påverka opinionen. Jag börjar bli trött på att han kommenterar opinionsundersökningar på ett sätt som han själv är medveten om kan förändra medborgarnas partisympatier. Och det är alltid från samma håll. Om han fortsätter så här kommer han att bli utnämnd till socialdemokraternas bästa valarbetare.

Ett annat problem i sammanhanget är journalisterna som alltid vänder sig till statsvetarna i Göteborg när de vill ha en kommentar om senaste opinionsundersökningen. Det finns statsvetare som har förmågan att distansera sig från egna värderingar, även om det inte finns en enda som kan vara fullständigt objektiv.

För några dagar sedan publicerades Synovates februarimätning och enligt den klarar inte kristdemokraterna fyraprocentsspärren. De får tre procent, samma som sverigedemokraterna.

Sören Holmberg är givetvis snabb med sin analys och drar genast konsekvensen att kristdemokraterna kommer att trilla ur riksdagen vid nästa val. Därmed skickar han också en tydlig signal till väljarna - en röst på kd är en bortkastad röst.

Hos Novus hamnade de dagen efter på 4,1 procent. Och då slår man också fast tendensen att alliansen numera ökar i väljarstöd, medan oppositionen tappar.

Är det kanske så att Sören Holmberg redan börjar oroa sig för att hans favoritparti kan komma att förlora valet 2010 också?

Etiketter: , , , ,