Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

måndag, februari 19, 2007

Sänkt skatt på öl och vin

Igår rapporterade Ekot om att alliansen i skatteutskottet var överens om att sänka skatten på öl och vin. Istället skulle skatten på sprit höjas.

Det tyckte nog de flesta skåningar var ett utmärkt bra förslag. Prisskillnaden på öl och vin mellan Helsingborg och Helsingör är så pass liten att det knappast förefaller värt besväret att släpa dessa drycker över sundet. Med en skattesänkning skulle de flesta handla på Systembolaget istället. Även om Helsingborgs sista centrala Systembolag är stängt sedan länge.

Däremot skulle det löna sig ännu bättre än tidigare att ta Sundsbussarna, HH-ferries eller Scandlines till Helsingör för att köpa sprit (läs Skåne) till kräftskivan, midsommarsillen, påskbuffén och julbordet. Det jublades säkert i både slott och koja i Skåne igår. Men säg den glädje som varar...

För idag säger statsminister Fredrik Reinfeldt nej till sänkt skatt på öl och vin, med hänvisning till att det varken finns budgetutrymmer eller överenskommelse inom alliansen. Folkhälsominister Maria Larsson vill inte heller ha någon skattesänkning på öl och vin.

Så vi skåningar får väl fortsätta att trängas med professionella öl- och vinsmugglare och deras fullastade vagnar när vi vill hälsa på våra vänner i Helsingör.

Kanske Mona Sahlin kan ta över skatteutskottets ordförande tillika moderaten Lennart Hedqvists förslag. Hon tycks ju behöva höja sina popularitetssiffror i Skåne avsevärt. Det är bara ett tips!

0 Comments:

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home