Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

lördag, februari 17, 2007

Journalist avslöjar Se och Hörs metoder

I nio år arbetade Hårvard Melnæs på den norska utgåvan av Se och Hör. Sedan sa han upp sig och skrev en bok om tidningens arbetsmetoder, som omfattade olovlig avlyssning och bestickning. Han var stjärnreporter och skickades till London för att köpa spionutrustning i avsikt att kunna avslöja allt som det norska kronprinsparet Mette-Marit och Håkon hade för sig i sin privata lägenhet.
»Jeg købte udstyr for 80.000 kroner. Der var en skjult mikrofon, der lignede en mønt; en kuglepen, der indeholdt et kamera, og en slags retningsbestemt mikrofon, som gør, at man ved at rette den mod vinduet kan høre, hvad der bliver sagt inde i et hus«.
Mot bakgrund av boken pågår utredningar av både polismyndighet och banker. Det norske Presseforbundet ska ha en hearing om Se och Hör och justitieministern föreslår en ändring av lagen så att det blir olagligt att betala för privata upplysningar. Den norska utgåvan av Se och Hör är Skandinaviens största och mest vinstgivande veckotidning, som också utkommer i Danmark och Sverige. Samarbetet är tätt mellan de tre veckotidningarna, berättar Hårvard Melnæs. »Jeg ville ikke blive voldsomt overrasket, hvis de anvender de samme metoder, hvis jeg skal sige det på den måde«.

Men det som ger starkast intryck i boken är hur Se och Hörs journalister och fotografer gradvis driver kändisar till sammanbrottets rand genom att övervaka dem dygnet runt. Hårdast gick det naturligtvis ut över Mette-Marit. Hårvard Melnæs citerar från en rapport, som en av fotograferna skrev efter ett känsloutbrott som hon hade fått efter att ha blivit fotograferad tre gånger inom en timme utanför sin bostad. Enligt rapporten var hon »iført smækbukser og en tynd beige bluse og havde stadig bilnøglerne i hånden«. Hon miste besinningen och rusade fram till fotografen som satt i bilen. Vi rullade ner rutan på förarsidan och då utspann sig följande:
Mette-Marit: »Nu er det nok! Jeg orker ikke det her længere. I står her døgnet rundt hele ugen, og jeg orker det ikke. Hvordan tror I, at jeg kan være mor, når I forfølger mig og min søn konstant. Jeg kan ikke klare det mere. I ødelægger mit liv. Min søn vil ikke fotograferes hele tiden, men det tager I ikke hensyn til. Hvordan tror I, jeg skal kunne passe på ham?«.
I tio minuter fortsätter Mette-Marit att beklaga sig. Hon sätter sig på huk och hamrar med knytnävarne på fotografens bil. Det är sex minusgrader, och hon gråter i strida strömmar. Till sist kör fotografen och journalisten därifrån. Som vanligt är det Politiken som rapporterar och ställer den befogade frågan: Hur långt kan pressen gå i sin övervakning av kända personer?

0 Comments:

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home