Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

måndag, februari 12, 2007

Först Sofia, nu Victoria och sedan...

Så var det dags igen för en maktdemonstration. Facket försatte idag Make Up Store, Kristianstad, i blockad då ägaren Victoria Frankenius inte har tecknat kollektivavtal med HTF, uppger DN . Lokaltidningen Kristianstadsbladet berättar i kväll att konflikten var över efter bara fyra timmar:
– Jag skriver under för att jag inte har något val. Jag ogillar det, men gör det ändå, säger Victoria Frankenius innan hon fattade pennan och skrev under avtalet i tre exemplar.
Victoria Frankenius Make Up Store i Kristianstad har en (1) anställd och likheterna är stora med fackets blockad mot Sofia Appelgrens salladsbar Wild´n Fresh i Göteborg. Det är ingen nyhet att LO alltid satt klass före kön; men måste de vara så uppenbara i sitt handlande att de utövar sina lagliga rättigheter enkom mot kvinnliga företagare? Finns det inga andra de kan ge sig på?

I sin iver att marknadsföra sig och kräva sin organisatoriska rätt kommer de att mista det lilla förtroende de möjligen har kvar bland sina kvinnliga medlemmar. Nu är det inte längre en fråga om om utan om när!

Tidigare i år har kritiken mot att arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin inte ingriper, varit högre än kritiken mot facket. Men efter dagens blockad kommer opinionen att vända; i alla fall bland kvinnor. Det är ju trots allt så att vi inser att om LO får fortsätta hållas så kommer vi aldrig någonsin att få en ärlig och jämställd chans på arbetsmarknaden. Historiskt sett är den ju exklusivt vikt för män. Och LO är ju en historiskt manlig företeelse som är rädd att förlora potensen om kvinnor försöker ta plats.

Självmål är också mål och det var ett sådant facket gjorde idag, igen! Mina tankar går till Bibelns berättelse om David och Goliat; den berättelsen borde studeras sorgfälligt på Bommersvik...

I väntan på gigantens givna öde är arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin upptagen av att försöka skapa en arbetsmarknad med plats för alla; både män och kvinnor.

0 Comments:

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home