Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

torsdag, november 09, 2006

Långsiktighet vs korttänkthet

En av de mest positiva konsekvenserna av att blogga är att det dyker upp mejl från läsare i när och fjärran. Häromdagen fick jag ett mejl från rektorn på Furulundsskolan i Sölvesborg, Anders Torstensson. Han hade av en tillfällighet hittat mitt inlägg Politisk korrekthet vs juridisk korrekthet.

Ska nazister få komma till skolan och propagera för elever? Den frågan ställde idag Studio Ett. I radiostudion diskuterade Göran Palmér, utbildningförvaltningschef i Karlskrona, och Anders Torstensson, rektor vid Furulundssskolan i Sölvesborg kring frågan om hur man ska hantera problematiken om vilka partier som får besöka skolan inför valet.

Anders Torstensson stack verkligen ut hakan genom att välkomna alla partier. Han är något så ovanligt som en man med civilkurage! Till grund för skolans kontroversiella beslut hänvisar han till att samhällets lagar måste gälla även i skolan, och då är det demokratins lagar, och inte hans eller lärarnas politiska värderingar som ska gälla.

Det anser däremot inte Göran Palmér. Han menar att rektor har rätt att säga nej till den typ av partier som kan framföra åsikter som inte är allmänt accepterade i samhället, och hänvisar till skollagen.
Hur gick det då för den politiskt inkorrekte rektorn? Det är det som är så intressant. Han berättar att det juridiskt korrekta ställningstagandet "tyvärr medförde att kommunens politiker tog ett beslut över våra huvuden och inskränkte den politiska informationen på skolan till att endast tillåta infomation från 'ungdomsförbund vars moderpartier finns representerade i Sveriges riksdag'. Behöver jag tillägga att det blev ett urvattnat fiasko?"

Tyvärr Anders, men politiker är röstmaximerare! De klarar inte att ta ansvar för mer än max en mandatperiod; och kan därför omöjligen förstå att du känner ett ansvar för att ungarna i skolan ska kunna ta sitt demokratiska ansvar som vuxna. Det är därför du som tjänsteman ska fatta beslut. Politiker ska inte lägga sig i den dagliga verksamheten. Men du är inte ensam om att ha politiker som lägger näsan i blöt i alla möjliga detaljer. Det finns alldeles för många av den sortens politiker, till och med i borgerligt styrda Ängelholm!

Vi skulle kanske ordna en utbildning för politiker? Om konsten att skilja på tjänstemannarollen och politikerrollen med arbetsnamnet Långsiktighet vs korttänkthet. Vad tror du om det, Anders?

0 Comments:

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home