Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

torsdag, oktober 26, 2006

Ekonomisk demokrati - ett feltänk från 70-talet

Alliansregeringen gör ett gott jobb med att granska och förändra alla "självklara" bidrag till både det ena och det andra. Nästa år kommer de fackliga organisationerna att själva få stå för de 100 miljoner kronor som staten tidigare bidragit med till fackliga utbildningar.

Historiskt går bidraget tillbaka till 70-talet och införandet av arbetsrättslagar; bland annat krävde medbestämmandelagen att fackets medlemmar skulle utbildas.

- Det var ett led i att fördjupa den ekonomiska demokratin, säger professorn i ekonomisk historia, Mats Isaksson, till Ekot.

Senare har facket också fått bidrag för främja vuxnas lärande. Givetvis är LO kritiskt till förändringen. De menar att den fackliga utbildningen ska finansieras via staten eller arbetsgivarna.

Så klart! LO har alltid drivit frågan om ekonomisk demokrati. Ett fullständigt vansinnigt begrepp som gett upphov till feltänk i stil med att det är rätt att sno från de som har när man inte har.

Alliansregeringen jobbar hårt och säkert på att idiotiska begrepp som ekonomisk demokrati förpassas till historien. Äntligen! Och låt demokrati och politisk demokrati åter varda synonymer.