Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

onsdag, maj 10, 2006

Politisk korrekthet vs juridisk korrekthet

Ska nazister få komma till skolan och propagera för elever? Den frågan ställde idag Studio Ett. I radiostudion diskuterade Göran Palmér, utbildningförvaltningschef i Karlskrona, och Anders Torstensson, rektor vid Furulundssskolan i Sölvesborg kring frågan om hur man ska hantera problematiken om vilka partier som får besöka skolan inför valet.

Anders Torstensson stack verkligen ut hakan genom att välkomna alla partier. Han är något så ovanligt som en man med civilkurage! Till grund för skolans kontroversiella beslut hänvisar han till att samhällets lagar måste gälla även i skolan, och då är det demokratins lagar, och inte hans eller lärarnas politiska värderingar som ska gälla.

Det anser däremot inte Göran Palmér. Han menar att rektor har rätt att säga nej till den typ av partier som kan framföra åsikter som inte är allmänt accepterade i samhället, och hänvisar till skollagen.

Ingegerd Hillborn, jurist på Skolverket menade att man måste skilja på begreppen politisk korrekthet och juridisk korrekthet. Det juridiskt korrekta är vad som gäller i lag, och då står grundlagens yttrandefrihet över skollagen. Alltså gäller grundlagens värnande av demokrati och yttrandefrihet över skollagens värnande av samhällskorrekta värderingar.

Det var en fantastiskt intressant diskussion, som för en gångs skull satte fingret på problematiken vad som skillnad mellan fakta och tyckande; mellan politiskt stiftade lagar och politiska värderingar; mellan korrekthet och politisk korrekthet.

Begreppet politiskt korrekt föddes förresten i Sovjetunionen under utrensningarna på 1920-talet, då det användes för att klassificera vilka medborgarbeteenden som var korrekta och inkorrekta. Den gruppsykologiska dynamik som ligger bakom begreppet beskriver den tyska sociologen Elisabeth Noelle-Neumann i sin bok Die Schweigespiral (1984). Ett praktiskt exempel på detta är den rådande socialdemokratiska hegemonin i vårt land.

Hade vi inte haft den, hade frågan idag kanske istället formulerats: Ska kommunister få komma och propagera för skolelever? Men det vore ju inte politiskt korrekt, bara juridiskt…