Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

måndag, oktober 30, 2006

Studenter stängs av från Internet

Hundratals studenter varnas och stängs av från högskolornas och universitetens datornät varje år, misstänkta för illegal fildelning. Det visar en undersökning som Front i P3 har gjort.

Av de 25 universitet, högskolor och studentnät som svarat på enkäten, säger hälften att illegal fildelning kan leda till avstängning från universitetens och högskolornas datanät. I till exempel Växjö, Uppsala och Luleå har närmare 270 studenter stängts av från Sunet i år.

Front har intervjuat IT-chefen på Växjö universitet, Johnny Fyrman, som ansvarar för avstängningarna:
– I det här fallet är det Time Warner. De önskar att vi ska stänga av den här människan (läs: Johanna) beroende på detta.

Hur kan ni vara säkra på att de bryter mot de här reglerna?

– Det kan vi inte vara.
På de universitet och högskolor som har gått över till kommersiella operatörer, är det nästan inga studenter som stängs av. Bredbandsbolaget värnar om kundernas integritet och bryr sig inte om mejlen från upphovsrättorganisationerna. De menar att det är polisens uppgift att utreda om ett brott har skett eller ej.

De avstängda studenterna har inte en chans att överklaga sin avstängning. Skandal! Det är inte första gången studenter är rättslösa i Sverige; det är snarare regel än undantag. Varför?

0 Comments:

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home