Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

söndag, oktober 08, 2006

Åpromenadsmannen, Cykelmannen och Karlaparksmannen

I nyheterna rapporteras att flera våldtäkter har polisanmälts under natten till söndagen. Vad är det som händer i samhället? Var kommer alla serievåldtäktsmän ifrån? Hagamannen i Umeå, Åpromenadsmannen i Ängelholm, Cykelmannen i Västerås och Karlaparksmannen i Örebro. Den enda som sitter inlåst är Hagamannen. Tack för det polisen i Umeå!

Men de andra tre våldtäktsmännen är fortfarande ute, medan vi kvinnor sitter inne. Varför verkar detta förhållande accepteras av samhället? Vad är det som formar samhällets syn på våldtäkt?

Funderade på detta när jag hörde reportern inleda: "I centrala Örebro våldtogs en 17-årig flicka." Reportaget fortsätter: "I Jönköping har en 27-årig kvinna anmält att hon blev överfallen och våldtagen." Och avsluta: "En kvinna misstänks ha blivit våldtagen i en hytt..."

Gamla könsrollsmönster avspeglas tydligt i språket. Kvinnor beskrivs som passiva objekt. Kanske kan man ändra tråkiga attityder genom att använda språket på ett bättre sätt för att beskriva det verkliga händelseförloppet. Om jag fick skriva nyhetsreportage skulle händelserna ovan beskrivas så här istället:

I centrala Örebro har en man våldtagit en 17-årig flicka.
I Jönköping har en man överfallit och våldtagit en kvinna. Kvinnan har polisanmält händelsen.
En man misstänkts ha våldtagit en kvinna i en hytt...

Genast bättre ordning på objekt, subjekt och agent. Och visst gör det skillnad!