Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

fredag, oktober 06, 2006

Lars Danielssons telefonsamtal avsnitt XZY

Idag duggar nyheterna tätt. Kristina Lugn och Jesper Svenbro får varsin stol i anrika Svenska Akademien. Sverige får en ny regering och så får vi oss till dels en ny pusselbit i följetongen om mannen som var ute och cyklade: Lars Danielsson.

Flera medier har under dagen rapporterat om det faktum att vi aldrig kommer att kunna få veta om Lars Danielsson ringde från sitt tjänsterum till Hans Dahlgren vid Tsunamikatastrofen annandag jul 2004. Idag träder, av någon anledning som jag inte vet men också undrar över, chefsjuristen vid regeringens förvaltningsavdelning Bengt Nordqvist fram och berättar.

Han raderade på eget initiativ (sic!) alla uppgifter om telefonsamtal som ringdes från regeringskansliet under tsunamikatastrofen. Detta trots att de uppgifterna normalt sett inte rensas bort och förstörs mer än en gång om året, bestämmer han sig mitt i sommaren 2005 för att radera bort alla uppgifter om telefonsamtal som var daterade mer än ett halvår bakåt.

Och detta gör han trots att Katastrofkommissionens Johan Hirschfeldt bett Nordqvist att inte förstöra material som kommissionen kunde begära senare.

Föredettingen Göran Persson hävdar idag vid en intervju i riksdagen att han inte var informerad om raderingen av uppgifterna. Fan tro´t!

En sak är jag dock alldeles säker på: Ge Bengt Nordqvist sparken med omedelbar verkan. Nu!