Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

lördag, oktober 07, 2006

Tystnad är demokratins fiende nr 1

Idag gjorde journalister och representanter för Mediesverige ett gemensamt uttalande efter mordet på journalisten Anna Politkovskaja. Hon arbetade på den regeringskritiska tidskriften Novaja Gazeta och var en journalist som med kritiska ögon granskade och berättade sanningen om Tjejenien och gisslandramat i Beslan.

Hon har tidigare varit utsatt för dödshot och under en flygresa försökte man förgifta henne. Trots detta har hon med stort mod fortsatt sitt arbete. Strax innan hon blev brutalt mördad publicerades hennes bidrag till en antlogi på temat: Tyst - Det som inte får sägas, det får du inte veta.

Anna Politkovskaja är den femte journalisten på tidskriften som röjts undan för att makthavare vill tysta dem. Tidigare krav på oberoende undersökningar har avvisats. Därför ställs i uttalandet ånyo kravet att mördarna måste gripas och straffas. En påminnelse om vikten av yttrande- och tryckfrihet avslutar uttalandet: "Ett mord på en journalist är också ett mord på det fria ordet och ett angrepp på demokratin."

Det är så sant. Det finns inget som är så farligt för ett öppet, fritt och demokratiskt samhälle och alla människors lika rätt och värde som tystnad. Winston Churchill sa:
Demokrati är en stat där fritt meningsutbyte inte slutar med begravning.