Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

onsdag, juli 26, 2006

Är flickors hälsa mindre viktig?

Häromdagen skrev jag om Nyamko Sabunis (fp)förslag på hur svenska kvinnor skulle slippa utsättas för bland annat tvångsgifte och könsstympning. Jag tycker att det är en självklarhet att alla, inte bara pojkar och män, ska omfattas av svensk lag. Höll i och för sig med Nyamko Sabuni i sak, men sa att jag hade svårt att för metoden lagstiftning om att alla flickor ska genomgå en gynekologisk undersökning vid ett antal tillfällen.

Sedan skrev hon en väldigt bra debattartikel i HD/NST (svar på en ledare som tyvärr inte finns på nätet) där hon utvecklade sina tankar. Den fick mig att se hennes förslag i en ny dager.

Idag är det nämligen så att alla pojkar får sina genitalier undersökta vid minst tre tillfällen, medan ingen någonsin undersöker flickor och kvinnor i underlivet. Flickor och kvinnor som inte blir gravida och föder barn kan leva hela livet utan att genomgå en enda undersökning och utan att en enda gång få höra att "du ser helt normal ut".

Det är inte märkligt att plastikoperationer av kvinnokönet, som oftast inte ens flickorna själva har ett namn för, ökar dag för dag. Och inte heller att frågorna till tidningarnas och Internets sexexperter kring ämnet blir fler och fler.

Överhuvudtaget så är det väldigt tyst om flickors genitalier. De behandlas fortfarande som "det onämnbara". Många flickor får inte ens idag ett namn på sitt kön, vilket försvårar möjligheten att prata med sjukvårdspersonal. En dag på stranden visar tydligt på skillnaden mellan små flickor och pojkar. Flickor har oftast både trosor och behå eller hel baddräkt innan de ens fyllt ett, medan pojkarna oftast är nakna, ibland ända upp till skolåldern.

Varför undersöks pojkarnas genitalier flera gånger mellan födseln och mönstringen, men inte flickornas? Kan det hänga kvar sedan medeltiden då kvinnan inte ansågs som mer än en kläckningsmaskin? Det är en viktig fråga, inte minst ur folhälsoperspektiv. Du har så rätt Nyamko! Tack för ditt klarläggande. Det var verkligen upplysande.