Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

lördag, juli 22, 2006

Politisk propaganda för Petters prispengar

Fick ett mejl med reaktioner och reflektioner på ett av mina tidigare inlägg. Tack för det! Bifogat fanns bilden ovan på Petter i Toppkandidaterna, helt uppenbart utanför Centerpartiets lokal. Vad har han i kartongen? Flygblad eller bomber med budskap från Osynliga partiet? Vad vill han och varför?

Jag har i ett tidigare inlägg under rubrikenFenomenet vänsterextremister kommenterat Petter och Toppkandidaterna. Nu senast i inlägget Nya attentat mot centern vilket tycks ha skapat en om inte bloggstorm så i alla fall mer än en sommarbris. Närmare trettio kommentarer och några mejl!

Med anledning av den kunskapsbrist som tycks råda i frågan väljer jag att publicera en del av Ekots rapportering av problemet. Varsågoda:

Vinnaren av SVT:s program Toppkandidaterna, Petter Nilsson, skänkte 100 000 kronor av prispengarna till Syndikalistisk ungdom och dess projekt Osynliga Partiet, som står bakom de nu uppmärksammade protestaktionerna mot bland andra centerpartiet.

Christer Sturmark, som ingick i programmet Toppkandidaternas jury, anser att Sveriges Television bryter mot sitt uppdrag när pengar skänks till en organisation som inte accepterar demokratiskt beslutade lagar och regler.
Det är tveksamt om det är förenligt med radio- och tv-lagen, eftersom public service uppgift är att värna om de demokratiska grundprinciperna och värderingarna. Petter var ju väldigt tydlig med att han skulle använda pengarna till en organisation som inte accepterar grundläggande demokratiska principerna.
Christer Sturmark anser att Sveriges Television bryter mot sitt uppdrag som Public Servicebolag när pengar går till syndikalistisk ungdom och dess projekt Osynliga Partiet. Och jag kan bara hålla med.

Det är en organisation som på sin hemsida propagerar för demonstrationer mot bland andra centerpartiet och förslaget att slopa anställningsskyddet för personal under 26 år.

En av demonstrationerna utgjordes bland annat av glaskrossning på en polisstation på söder i Stockholm. I Göteborg utsattes centerns lokaler för skadegörelse och Osynliga partiets märke fästes på väggen. Säpo utreder dessutom ett stort antal andra liknande händelser mot centerpartiet runt om i landet.

Vinnaren av programmet Toppkandidaterna, Petter Nilsson, skänkte omkring 100 000 kronor till Syndikalistisk ungdom och därmed till Osynliga partiet. Men SVT:s ansvarige projektledare Hasse Karlsson anser inte att Sveriges Television kan ta ansvar för hur pengarna används och han anser inte heller att SVT bryter mot sitt uppdrag.
Jag tar inte ställning till Osynliga partiets olika manifest, det är inte min uppgift att göra. Jag tar ställning om Petter Nilssons åsikter och det han har framfört inom ramen för Toppkandidaterna ligger inom ramen för en demokratisk debatt och det anser jag att det gör, säger Hasse Karlsson.
Hasse Karlsson finns i bekantskapskretsen till mycket nära vänner och har varit medlem i stalinisterna och ordförande i KPML:r, tillika medlem i Centralkommittén! Önskar att jag kunde betrakta honom som en objektiv och fristående journalist. Men så är inte fallet. Och sändaren spelar en avgörande roll för hur budskapet ska tolkas. Petter vet precis; men jag är fortfarande osäker...

Personligen är jag mycket tveksam till både Sveriges Televisions bedömning och anser att Petters användning av prispengarna är ytterst märklig. Hur kan licensmedel (i princip skattepengar) användas som grundlägggande anslag i en synnnerligen suspekt sekt utan demokratisk protest?

12 Comments:

  • At söndag, 23 juli, 2006, Anonymous Anonym said…

    De pengar du betalar i TV licens går till de statligt ägda bolaget TV och Radiotjänst AB i Kiruna. De pengar som SVT får kommer direkt från staten, via lämplig myndighet. Så det är inte indirekta skattemedel, de är skattemedel som direkt går till SVT.

    Petter från toppkandidaterna skänkte sina pengar till Syndikalistiska Ungdomsförbundet. Är SUF en odemokratisk organisation? På vad grundar du det påståendet? Du får gärna länka, jag är för trött för att leta upp deras eventuella hemsida.
    Mvh Emil

     
  • At söndag, 23 juli, 2006, Anonymous Anonym said…

    Det råder, inte helt oväntat, stor förvirring bland borgerliga debattörer och annat löst folk om fenomenet Osynliga partiet. Osynliga partiet är INTE SUF:s projekt. SUF är en DEL av Osynliga partiet, men är långt ifrån ensamma. SUF har, vad jag känner till, aldrig tagit på sig ansvaret för någon olaglig aktion utförd i Osynliga partiets namn, även om enskilda medlemmar kan ha varit inblandade. Varken SUF eller Petter har gjort något som kan anklagas för att vara icke-demokratiskt. Enskilda personer som OCKSÅ är involverade i SUF kan ha begått olagliga aktioner, men på ett formellt, organisatoriskt plan finns det inget belägg för att anklaga SUF för detta.

    Personligen har jag inget emot militans och förvirringen bland politiker, mediafolk, osv, är egentligen inget jag bekymrar mig över. Men den här oförståelsen att ens försöka förstå konceptet Osynliga partiet och dess öppenhet börjar verkligen bli komisk. Det verkar som borgerligheten överträffar sig själv i dumhet om och om igen. Man kan inte göra något annat än skratta.

     
  • At söndag, 23 juli, 2006, Anonymous Anonym said…

    Sån här ren retorik blir man ju nästan illamående av. Hur kan en människa som påstår sig ha någon slags intellektuell hederlighet över huvud taget uttrycka så förvirrade ståndpunkter?

    1. Osynliga partiet är ingen organisation. Det finns ingen central styrning.

    2. "Det är en organisation som på sin hemsida propagerar för demonstrationer mot bland andra centerpartiet och förslaget att slopa anställningsskyddet för personal under 26 år." Ojojoj, vad hemskt. Tänk vad farligt det blir om folk faktiskt ifrågasätter saker och ting, då kan inte de "demokratiska" diktatorerna göra precis vad de vill. Tänk om folk faktiskt skulle vilja behålla anställningsskyddet? Men det är säkert politikerna som vet bäst... Är det detta förmynderi och denna översittarmentalitet "demokratiska rättigheter" utmynnar i?

    3. Hasse Karlsson har nog inte alls varit ordförande för KPML(r) eftersom KPML(r) endast haft två ordföranden: Frank Baude och Anders Carlsson. Hur det i övrigt är relevant för din poäng kan jag inte förstå.

    Ditt misch-masch av osammanhängande raljeringar säger ju ingenting. De säger vad du tycker, men för det första med en mängd faktafel och dels med logiska slutledningar som knappast skulle hålla annat än vid ett matsalsbord hemma hos John Ausonius, för mer ärliga människor skulle det inte hålla...

     
  • At söndag, 23 juli, 2006, Anonymous Anonym said…

    Jävlar vad alkoholiserad du ser ut! Du kanske skall skära ned lite på konsumtionen av billiga bag-in-box viner.

     
  • At måndag, 24 juli, 2006, Anonymous Anonym said…

    Varför har inte Christer Sturmark problem med objektiviteten? Såhär kan man läsa på hans hemsida:

    "Jag har sedan jag blev politiskt medveten vandrat i det ideologiska gränslandet mellan socialdemokraterna och folkpartiet."

    (http://www.sturmark.se/item.php?item_id=267)

    Är det bara kommunister som inte är objektiva (och varför i helvete ska man vara det förövrigt?) eller tar du bara upp det för att du är oförmögen att bemöta Hasse Karlsson i sak?

     
  • At måndag, 24 juli, 2006, Anonymous Anonym said…

    Christer Sturmark är en man med inte helt rent mjöl i påsen. Stöld, plagiat och skumraskaffärer följer i hans spår. Se till exempel DN:s granskning.

     
  • At måndag, 24 juli, 2006, Anonymous Anonym said…

    Var inte poängen med prispengarna dessutom att dom skulle gå till politisk verksamhet? Känns ju lite... skevt att kritisera Petter för att använda pengarna för det dom var tänkta till. Nåja.

    / Anna

     
  • At måndag, 24 juli, 2006, Anonymous Anonym said…

    Kul att du bara hittar på saker. Du har fan noll koll.
    Fortsätt låsa in dig vid mörkrets inbrott och skicka snuten på folk du inte gillar(se tidigare blog inlägg om mörkret i kommunen). Har man en skev verklighetsuppfattning är det klart verkligheten blir skrämmande.

    ...och ska du svara på något här så gör inte som du gjort innan: välja att bara svara på meningslösa påhopp som det här. Försök svara ordentligt på den seriösa kritik som framkommer här. T ex de tre punkterna någon anonym har skrivit ovan. Se om du överhuvudtaget klarar en debatt som inte ligger på en skyddad politiker nivå.

     
  • At måndag, 24 juli, 2006, Anonymous Anonym said…

    Din alkoliserade vin pimplare! Som någon annan påpekat redan bör du nog börja spotta i glaset och inte konsumera så mycket lådvin.

     
  • At tisdag, 25 juli, 2006, Anonymous Anonym said…

    Vafan va tröttsamt.

    Suf är en ytterst demokratisk organisation. Mycket mer demokratisk än Centern, SVT och Sossarna.

    Petters prispengar går till politidsk propaganda, dvs flygblad affischer tidningar och liknande.

    Att några okända ungdomar krossade några fönster på centerns kontor var bara en naturlig mänsklig reaktion på centerns provocerande förslag att göra ungdomar rättslösa på arbetet och att attackera arbetsrätten.

    Det var en sund mänsklig reaktion, alltså, till skillnad från ditt blogginlägg.

     
  • At tisdag, 25 juli, 2006, Anonymous Anonym said…

    Vafan va tröttsamt.

    Suf är en ytterst demokratisk organisation. Mycket mer demokratisk än Centern, SVT och Sossarna.

    Petters prispengar går till politidsk propaganda, dvs flygblad affischer tidningar och liknande.

    Att några okända ungdomar krossade några fönster på centerns kontor var bara en naturlig mänsklig reaktion på centerns provocerande förslag att göra ungdomar rättslösa på arbetet och att attackera arbetsrätten.

    Det var en sund mänsklig reaktion, alltså, till skillnad från ditt blogginlägg.

     
  • At torsdag, 27 juli, 2006, Anonymous Anonym said…

    Om du dessutom hade varit iaf något så när insatt i vad du snackade om, plus historiskt påläst, hade du knappast försökt argumentera för att stalinister skulle klunna ha för avsikt att favorisera folk från den utomparlamentariska vänstern.
    Klassförrädare!

     

Skicka en kommentar

<< Home