Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

måndag, juli 31, 2006

Hagamannen menade inget illa

Idag rapporterar Ekot att Niklas Lindgren, mera känd som Hagamannen, överklagar den del av domen som gäller två fall av mordförsök. Niklas Lindgren dömdes till 14 års fängelse för sju brott i Umeå tingsrätt. Fem av brotten har han erkänt, men han nekade till två fall av försök till mord.
Hagamannens, och tillika slagskämpen SSU:s ordförande Anna Sjödins advokat, Leif Silbersky säger till TT att: - Min klient har bedyrat att han icke har haft något uppsåt att taga dessa flickor av daga, men oavsett vilken bedömning hovrätten kommer att göra i dessa två fall yrkar jag på att straffet ska kortas. 14 års fängelse är ett allt för långt straff.
Jag anser tvärtom att det är alldeles för lågt. Straffet måste på något sätt ställas i relation till den livstidsdom som kvinnorna fått. Jag menar att statens uppgift är att upprätta kvinnornas heder genom att erkänna deras lidande. Deras anhöriga borde vara delaktiga i processen.

Jag vet att försvarsadvokater har till uppgift att försvara sina klienter, men tyvärr är det ofta så att de omfattas av samma värderingar som gärningsmannen. Återkommer till det vid ett annat tillfälle.

Men hur en ansedd advokat kan anse att Niklas Lindgren inte hade uppsåt att mörda när han våldtog och misshandlade han en kvinna och sedan lämnade henne medvetslös i snön. Mycket kan man tycka om Silbersky men knappast att han är dum så han inte inser att hade frusit ihjäl om inte en väktare hittat henne. I det andra fallet hotade Niklas Lindgren kvinnan till livet under tiden som han våldtog och misshandlade henne. Men när folk passerade platsen skrämdes han bort, vilket förmodligen räddade henne.

Min förhoppning är att vi visar att vi inte accepterar att män, på grund av bristande kontroll av sin sexualitet och självkänsla, har rätt att utnyttja flickor och kvinnor mot deras vilja. Att använda sig av mer än den nedre delen av straffskalan signalerar att samhället inte accepterar det beteendet.

Och tyvärr är Åpromenadsmannen fortfarande på fri fot, medan vi flickor och kvinnor i Ängelholm sitter inne bakom våra låsta dörrar. Det räcker nu!