Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

måndag, maj 08, 2006

Samhället har kapitulerat

En majoritet i Fosies stadsdelsfullmäktige har beslutade att lägga ner högstadiet på Hermodsdalsskolan. Stängningen av Hermodsdalsskolan i Malmö har blivit en riksfråga. Att eleverna protesterar är allmänt känt. Men de händelser som ligger bakom beslutet är inte lika kända, och speciellt inte på riksnivå.

Fler skolor vill ha kameraövervakning. Elever sköt lärare i magen med pistol. Explosiv brand på Hermodsdalsskolan. Dokument vittnar om droger och maktlösa lärare. Det är bara några av rubrikerna i Sydsvenska Dagbladets serie om Hermodsdalsskolan.

– Ge hit pengarna annars skjuter vi.

De orden mötte den 28-årige läraren när han träffade på två av Hermodsdalsskolans elever i tisdags. Efter hotet avfyrade en av de misstänkta eleverna också vapnet. Polisen är än så länge mycket förtegen om vilken typ av skjutvapen det är som har hittats.

Skolan tror att droger är lättillgängliga och man misstänker att gymnasieungdomar säljer droger till elever på skolan. Skolmiljön präglas av att hopplösheten bland lärare och elever står i fokus.
I rapporten från Skolverket frågar sig lärare hur mycket man kan tåla. De upplever att de själva töjer på normerna för att orka med.

En omfattande del av tiden går åt till att agera på händelser såsom bränder, klotter och våld eller hot om våld.

Det berättas också om ungdomar som skolkar men ändå uppehåller sig på skolan, att antalet ungdomar som stjäl av ungdomar är stort och att skolpersonal känner sig maktlösa utifrån uppdraget om utbildning, att inte kunna arbeta med det man är där för.

Det som händer på Hermodsdalsskolan just nu speglar bara det faktum att samhället har kapitulerat fullständigt. Vi måste se till att ta tillbaka föräldraansvaret för uppfostran och satsa på en skola med fokus på lärande. Det är vi vuxna som har ansvar för att barnen får trygg miljö med ordning och reda, inte barnen. Hermodsdalsskolan är bara den första i raden om ingenting görs. Och det är bråttom. Klockan är mer än fem i tolv...