Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

torsdag, maj 04, 2006

Politiker protesterar mot våldet

Den senaste våldtäkten på åpromenaden i Ängelholm kopplas nu av många med Hagamannens gärningar i Umeå. Jämförelsen har också, helt logiskt, gjorts i medierna. Mellan 2001 och 2003 inträffade fem våldtäkter eller våldtäktsförsök i centrala Ängelholm. De är inte uppklarade och polisen misstänker att det kan vara samma gärningsman i flera av fallen. Uppklarningsprocenten när det gäller våldtäkt är för övrigt fruktansvärt låg. Högre prioritet på den typen av brott vore önskvärt, även om jag inser att det är en typ av brott som oftast sker utan vittnen.

Men den vanliga åsikten, som tyvärr också omfattas av många politiker, är att kvinnan lockar mannen. Jag anser att det säger ganska mycket om hur man ser på mannen. Ett viljelöst offer för sin sexualitet som inte kan styra sig själv och ta ansvar för sitt handlande. Varför har män ofta den åsikten? Det undrar jag…

Idag är en av rubrikerna i NST/HD Politiker protesterar mot våldet. Hans Jonsson, reporter på tidningen, skriver att:
Våldtäkten mot en 35-årig kvinna i söndags kväll samlar politikerna i Ängelholm. En partiöverskridande manifestation mot våld, kränkningar och skändningar äger rum på lördagen…Initiativet till manifestationen kommer från första början från moderatkvinnan Christina Linnea Örtendahl.

- Det är dags att sätta ned foten nu och visa att vi inte tolererar mer våld, säger hon.
Jag tror att vi måste återta det offentliga rummet. Det handlar inte bara om dålig belysning, utan om att alla hederliga människor vågar vistas ute och ingriper när något händer.

Birgitta Ohlsson (fp) har föreslagit att staten ska utbilda kvinnofridshundar som försvar mot kvinnovåldet. De ska kunna lånas ut till kvinnor som blivit ofredade. Kanske är det en bra idé? Hunden är kvinnans bästa vän!

Men det får nog vara större hundar än de som jag har. Totte är en Cavalier King Charles Spaniel och Teddie en Bichon Frisé. De gör inte en fluga förnär, även om Teddie har terriertänder, tror att han är en Rottweiler och jagar mopeder. Men jag tror knappast att de skulle jag iväg åpromenadsmannen från centrala Ängeholm.
webvoter-omröstning
Skulle du känna dig tryggare med en hund?

Ja
Nej
Vet ej

Se resultat