Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

söndag, april 30, 2006

En spontan hovnigning för kungen

Jag gör en spontan hovnigning på kungens födelsedag. Kungen är en man som successivt vunnit mitt hjärta. En stor man, till skillnad från de många små män jag träffat på genom livets färd. En ödmjuk man med stor förståelse för människor och förmåga att visa empati. En man som nådde ut till hela svenska folket med sitt tal i samband med Tsunamikatastrofen. Då framstod han som så nära sagokung som det överhuvudtaget är möjligt.

I en intervju i samband med 60-årsdagen offentliggör vår kung Carl XVI Gustaf att han tycker sig få för lite information av regeringen. I den nya regeringsformen som trädde i kraft i mitten av 1970-talet fick kungen bara ceremoniella och representativa uppgifter. Fram till dess ledde kungen konseljer där han fick träffa regeringen varje vecka, och det tyckte han var bättre.

- Tyvärr så försvann den spontana kontakten med regeringen och de olika statsråden som man hade en gång i veckan. Den försvann, det är väldigt beklagligt, säger kungen.

I regeringsformen står det att statsministern ska informera kungen och i lagens förarbeten sägs att det är mycket viktigt att han är väl informerad om regeringsarbetet för att kunna fullgöra sina uppgifter. Det är väl egentligen tämligen självklart att statschefen hålls välunderättad.

Istället för veckomötena försöker kungen istället bjuda in olika ministrar till slottet.

– Det är inte lätt att få ihop de här dagarna. Alla är upptagna på olika håll och det är vi också. På något sätt var det mer praktiskt tidigare, säger kung Carl Gustaf.

Olof Ruin, professor emeritus i statsvetenskap, anser att informationssystemet bör ses över. Och jag kan bara hålla med min kollega. Givetvis måste kungen, och prinsessan Victoria, var väl informerade om regeringens och riksdagens göranden och låtanden.

Det är högt på tiden att den njugga inställning till kungahuset och monarkin som rådde när Carl XVI Gustaf tog över ämbetet ändras. Glöm 68-a vänstern och den tidsandan och förflytta er till 2006. Det vore också till fördel för alla om Göran Persson, regeringen och socialdemokraterna lärde sig att skilja på person och funktion? För Sverige i tiden!

Grattis på födelsedagen, Ers Majestät!