Outnyttjad potential i samhället
Jag har just fått ett pressmeddelande från min förra arbetsplats Projekt Förening Øresund. Min kollega skriver om intressanta forskningsrön som nyligen presenterats av Ersta Sköndals Institut och av Socialforskningsinstitutet i Danmark.
Både den svenska och danska forskningen visar att drygt hälften av invånarna i grannländerna ägnar sig åt frivilligt arbete. Danskarna lägger något mer tid i månaden på ideellt arbete; 17 timmar i snitt jämfört med svenskarnas 14 timmar. Dock visar det sig att så många som hälften av dem som inte är engagerade i en förening gärna skulle vara det. Om de bara blivit tillfrågade! Här finns en stor outnyttjad potential i samhället.
Min förra chef, Ivar Scotte, har varit med att lansera en unik hemsida frivillig.se . Där kan ideella organisationer annonsera efter volontärer och de kan de som vill göra en insats kan välja bland olika uppdrag och söka det uppdrag som de skulle vilja ha. Den är öppen dygnet runt och det är nu knappt 140 svenska och danska organisationer som annonserar efter volontärer på frivillig.se.
Detta är ett nytt och bra sätt för föreningar att nå en stor del av den outnyttjade potentialen i samhället! Inte minst den ökade rörligheten på arbetsmarknaden har bidragit till behovet av att finna nya sätt att komma in i samhället. Speciellt med tanke på den höga ungdomsarbetslösheten och svårigheten för ungdomar att komma in på arbetsmarknaden kan det ideella arbetet som volontär vara ett bra sätt att få erfarenhet.
Ett tips till er 146 000 svenska ungdomar som är arbetslösa: fråga dig inte vad samhället kan göra för dig – utan vad du kan göra för samhället.
Med en hälsning till mina kära kollegor! Lycka till i det fortsatta arbetet!
2 Comments:
At torsdag, 15 juni, 2006, Christer Leopold said…
Bra att du skriver om detta. Det frivilliga arbetet är oftast osynliggjort.
Observera dock att det ideella arbetet är betydligt vanligare i Sverige än i Danmark. I Sverige pendlar det kring 50 % av befolkningen. I Danmakr är det bara 1/3 enligt den studie du hänvisar till.
At torsdag, 15 juni, 2006, Christina Linnea said…
Tack för din kommentar. Ja, visst är det så. Tyvärr tycks det vara lite "fult och mystiskt" att vilja göra något utan att få betalt i pengar i Sverige. Det finns en märklig underliggande kultur i det av den socialdemoktratiska hegemonin styrda samhället. Allt som är gott görs av staten för kollektivet av kollektivt kapital. Allt som som är ont är det som inte platsar i den kategorin och då är individens personliga engagemang per definitin misstänkt...
Skicka en kommentar
<< Home