Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

lördag, april 15, 2006

Fara! Gubbar i keps och hatt

I veckan publicerades en undersökning som bekräftade en självklarhet, nämligen att män dominerar bland ledarskribenter.

Omkring 80 procent av ledarskribenterna i svensk dagspress är män. Endast 34 av landets 157 ledarskribenter är kvinnor. Det visar en rundringning som tidningen Dagen har gjort till 88 dagstidningar. Bland de politiska redaktörerna är den manliga dominansen kraftigare, 88 procent.

Min morgontidning, Helsingborgs Dagblad/Nordvästra Skånes Tidningar torde därmed vara allra sämst i Sverige. De toppar med 100 % manliga ledarskribenter och 100 % manlig dominans på politiska redaktörer!

Min kollega Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet kommenterar undersökningen i tidningen Dagen:

- Ledarskribenterna älskar ju att diskutera sig själv. Vi får väl hoppas att de diskuterar det här också.

Det är just det som är problemet. De diskuterar och diskuterar och sedan händer ingenting. Det finns ingen vilja att förändra. Varför skulle de som sitter på tredje statsmakten släppa ifrån sig reell makt till kvinnor? Politik och medier är alldeles för viktigt för att låta kvinnor få inflytande. Bättre då att det sitter en och annan kvinna i en styrelse, om det så ska behöva lagstiftas.

Jag har tidigare diskuterat ämnet här på min blogg, i inläggen Tredje statsmakten och jämställdhet och Män i majoritet i media. Men tyvärr stannar det hittills alltid vid en diskussion på ledarredaktionen varje år i samband med Internationella kvinnodagen. Något som upprepats de fyra senaste åren i alla fall. Men fortfarande har ingen kvinna släppts in på ledarredaktionen vid HD/NST.

Jag betraktar gubbarna i hatt på ledarredaktionerna som en större fara för politiken än vad gemene man betraktar gubbar i keps som en fara i trafiken. Det är högt på tiden att det händer något!

1 Comments:

Skicka en kommentar

<< Home