Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

tisdag, april 11, 2006

Bodström & Bo Svensson

Högsta domstolen sänker straffet för sexbrott för den man som i både tingsrätt och hovrätt dömdes till två års fängelse för våldtäkt på en fyraårig pojke. Högsta domstolen har nu mildrat straffet och dömt mannen till sex månaders fängelse för sexuellt övergrepp mot barn.

Det här är det tredje målet som Högsta domstolen tar upp för prövning efter den nya sexualbrottslagen, och det är tredje gången gillt. Högsta domstolen väljer återigen att inte döma för våldtäkt!

– Våldtäkt är förbehållet de allra grövsta brotten, säger Högsta domstolens ordförande Bo Svensson.

– Pojken har blivit utsatt för en sexuell handling som bestod i att en förskolepraktikant med handen gått in mellan skinkorna på pojken och vidrört pungen och analöppningen utan att tränga in i analöppningen. För att döma för våldtäkt ska det vara fråga om en gärning som är att likställa med ett påtvingat samlag, och vi fann inte att handlingen var så ingripande, säger Bo Svensson.

Vad f-n förväntar han sig, egentligen? Att en fyraårig pojke ska ta ansvar för sin egen sexualitet? De prostituerade i Tyskland ser vi som objekt, utsatta för männens godtyckliga behandling, men en fyraåring behandlas av Högsta domstolen som subjekt, med ansvar för sina handlingar. Var finns logiken? Vad gör Bodström?

Jag undrar vad Högsta domstolens ordförande anser är ”de allra grövsta brotten”? Vad kan han själv tänka sig att bli utsatt för? Personligen kan jag inte tänka mig något värre än att kränka ett litet barn. Då borde straffet också ligga i paritet med det. Vilket straff skulle du döma mannen till?

webvoter-omröstning
Vilket straff anser du att Högsta domstolen borde utdömt?

Annat
Livstid
Sex månader
Två år

Se resultat