Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

onsdag, april 05, 2006

Mer av samma

Ett pressmeddelande gick i förmiddags ut från Finansdepartementet om att vänsteralliansen enats om vårbudgeten. Det är inte speciellt överraskande att socialdemokraterna, vänstern och miljöpartiet är överens om en budget där fördelningspolitiken står i centrum. Men jag läste vidare och fann inte heller något överraskande innehåll. Jag sammanfattar vänsteralliansens vårbudget med tre ord: mer av samma.

Bättre vård och omsorg för de mest sjuka äldre, höjt bostadstillägg för pensionärer, minskad arbetslöshet, 1 000 nya plusjobb, höjt studiebidrag (förvisso höjt barnbidrag sist) och så lite mer bidrag till tandvård, integration, hemlösa, företag via Almi och miljö- och landsbygdsutvecklingsprogram och så lite nya och högre skatter och slutligen lite lägre skatt på fastigheter med taxeringsvärde på mellan tre och fem miljoner.

- Den svenska ekonomin är mycket stark och statens utgifter för ohälsan minskar, säger finansminister Per Nuder.

- Det går bra för Sverige, brukar Göran Persson säga. Och det är säkert korrekt. Frågan är egentligen den omvända: tycker svenskarna att det går bra för dem? Vad säger ni därute i landet? Går det bra för dig?