Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

måndag, april 03, 2006

Bojkotta Borgström!

Jämställdhetsombudsmannen Claes Borgström anser att Sverige måste bojkotta sommarens fotbolls-VM i Tyskland på grund av prostitutionen. Han menar att det är ett unikt tillfälle att protestera mot vår tids slaveri.

Jämo säger samtidigt att en bojkott inte skulle få någon omedelbar effekt för kvinnorna, men det skulle väcka mycket stor uppmärksamhet, påverka utvecklingen och det skulle kanske kunna få andra länder att följa efter.

Mina reflektioner kring detta utspel är disparata. Jag tycker att det är oacceptabelt att tvinga någon till prostitution, men det är borde vara lika oacceptabelt att sätta sig över andras åsikter. Prostitution är en legal verksamhet i Tyskland oavsett vad Jämo i Sverige tycker. Han uttalar sig som myndighetsperson och då utgår jag ifrån att det är Sveriges regerings officiella ståndpunkt. Vad säger utrikesminister Jan Eliasson?

Sen undrar jag varför Claes Borgström inte tar upp något om de prostituerade männens situation. Är det inte lika hemskt att de utnyttjas? Eller är det bara kvinnliga prostituerade som är utsatta och ses som offer? Offer och förövare är inte en alldeles enkel fråga. Om en man köper sex av en man är det köparen som är förövaren och säljaren som är offer. Men om en kvinna köper sex av en man – vem är förövare och vem är offer? Är kapitalisten alltid ond?

Vi har ett problematiskt förhållande till offer och förövare liksom till horan och madonnan. Äldre vita kvinnor köper sex av unga svarta män. Mammor förgriper sig på sina pojkar. Varför pratar vi aldrig om kvinnliga förövare? Varför förutsätter Claes Borgström alltid att det är kvinnan det är synd om? Kan det vara för att han är man men inte jämställdhetsombudsman?

Är bollen alltid rund? Bojkotta Borgström!

2 Comments:

  • At måndag, 03 april, 2006, Anonymous Anonym said…

    Visst köper kvinnor män, men den allra vanligaste formen av prostitution är män som köper kvinnor, som är i desperat behov av pengar på grund av till exempel missbruk. Vanligt är också att de tvingas av sina hallickar. Eller luaras iväg med falska förespeglingar om mer attraktiva jobb.
    När man uttnyttjar desperata människor för sin egen njutnings skull så är man ond, alldeles oavsett vilket kön man tillhör eller i vilket politiskt system det sker.

     
  • At måndag, 03 april, 2006, Blogger Christina Linnea said…

    Läs gärna mitt inlägg en gång till. Jag tycker det är bra att se saker från olika perspektiv. Det vore bra om Jämo kunde problematisera innan han hasplar ur sig sina politiskt korrekta kommentarer.

    Finns det förresten någon som tycker att det är okej att utnyttja andra?

     

Skicka en kommentar

<< Home