Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

tisdag, februari 24, 2009

Bröd utan skådespel åt folket

Paulina Neuding skriver idag en bra artikel i svd.se med rubriken Grumliga vatten till höger och vänster.

Det handlar givetvis om Ilmar Reepalus uttalande om att han helst vill att Davis Cup-matchen mellan Sverige och Israel inte spelas alls.

Hon skriver:
Reepalu har förklarat sin inställning med att en stor del av Malmös befolkning kommer från Mellanöstern och är direkt påverkad av kriget i Gaza. Men det handlar förstås också om ett stort väljarsegment som det gäller att vinna över inför valet 2010. Allra störst blir det om man räknar med den grupp som har direkt antidemokratiska värderingar.
Naturligtvis är det röstfiske som ligger bakom. Den muslimska gruppen invandrare i Malmö är större än den judiska. Det finns många röster att hämta på Rosengård för de som fiskar i grumliga vatten. Och det gör sossarna i Malmö.

Jag vet! I valet 1998 delade jag ut valsedlar för moderaterna utanför två olika vallokaler på Rosengård. Majoriteten av de som kom för att rösta kunde inte tala svenska förutom ett enda ord: social. Socialdemokraterna hade varit ute på morgonen och hängt nybakta franskbrödsbullar på dörrhandtagen, med i påsen låg ett budskap på flera olika språk.

Budskapet gick ut på att de skulle bli av med sitt socialbidrag om något annat parti än socialdemokraterna vann valet. Många satte säkert likhetstecken mellan socialen och socialdemokraterna.

Och trots allt är det ju så att Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna slåss om samma väljargrupp. När krubban är tom bits hästarna...

Etiketter: , , , , , ,