Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

fredag, februari 20, 2009

Stoppa Stoppa matchen!

Malmös kommunalråd Ilmar Reepalu vill stoppa Sveriges tennismatch mot Israel. Jag vet inte vad han tänker på när han uttalar sig i Sydsvenskan:
– Min personliga åsikt är att man inte ska spela någon match överhuvudtaget mot Israel i det här läget, säger han till Sydsvenskan.
Det började med att några få fritidspolitiker i fritidsnämnen i Malmö beslutade att matchen ska spelas utan åskådare. Den angivna anledningen är säkerhetsskäl. Men polisen dementerar uppgiften och försäkrar att de klarar att garantera säkerheten.

Ilmar Reepalu svarar i tidningen:
"Det här är inte en match mot vem som helst. Det är en match mot staten Israel."
Men det är väl ändå ett feltänk? Det är, enligt min uppfattning, inte en match mellan två stater eller mot en stat - utan en match mellan individuella tennisspelare.

Men Ilmar fortsätter och svarar på journalistens fråga om han anser att matchen bör stoppas helt:
– Det är inte min roll som kommunstyrelsens ordförande att tycka ...
– Ja, min personliga uppfattning är att man inte ska spela någon match överhuvudtaget mot Israel i den här situationen.
Sanslöst naivt av ett kommunalråd att uttala sig på det sättet i en utrikespolitisk fråga. Samtidigt känns hela situationen som ett Déjà vu. Stoppa matchen! i Båstad 1968. Väntar bara på att Mikael Wiehe poppar upp igen med en ny låt enligt sin gamla vanliga affärsidé. Den kommer...frågan är bara hur många timmar det tar?

Klokt och insiktfullt av Karin Mattson , ordförande i Riksidrottsförbundet, att protestera mot Malmö kommuns beslut att spela DC-matchen mellan Sverige och Israel inför tomma läktare.
– Det är oerhört viktigt att man respekterar idrottsrörelsen som fri och självständig gentemot politiken, säger hon till Radiosporten.
Bra jobbat Karin; hoppas verkligen att malmöpolitikerna lyssnar på dig!

Etiketter: , , , , , , , ,

1 Comments:

 • At fredag, 06 mars, 2009, Blogger Hans G. Hodder said…

  Har någon ännu lämnat kommunalbesvär till Länsrätten i Skåne med anledning av grunderna för Reepalus beslut?

  Enligt de uttalanden Reepalu har gjort i tidningarna, är nämligen beslutet att spela matcherna inför tomma läktare grundat på utrikespolitiska ställningstaganden. Reepalu har därmed synbart blandat ihop sin roll som kommunalråd med utrikesministerns ansvarsområde. Kommuner har enligt kommunallagen och regeringsformen inte rätt att agera utrikespolitiskt. Utrikespolitiken är exklusivt regeringens och UDs ansvarsområde. Därmed är grunderna för beslutet om Davis Cup-matcherna i Malmö olagliga.

  Trots den sena tidpunkten är det inte för sent att lämna in kommunalbesvär till Länsrätten i Skåne. Effekten av en fällande dom i någon av de förvaltinigsrättsliga instanserna blir ett domstolsutlåtande om olagligheten i Reepalus och den politiska majoritetens i Malmö beslut angående tennismatcherna. Inte så mycket, kan det tyckas. Men om Reepalu och hans partikamrater har den minsta känsla för den svenska rätsordningen, lär en juridisk olaglighetsförklaring av deras beslut svida i själen.

  Med vänliga hälsningar,
  Hans G. Hodder
  jur kand, ägare av Företag och Juridik i östra Sverige http:www.fojos.se

   

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home