Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

torsdag, februari 08, 2007

Bolagsstyrelse har lekt färdigt - AVGÅ!

Igår skrev jag om kommunala bolag, upphandling och revision. Ibland är det märkligt hur aktuell man kan vara, utan att veta om det i stunden. I gårdagens inlägg skrev jag:
Men [de kommunala] bolagen har tydligen haft för vana att leva sitt eget liv och verkat vara en kommunalt finansierad lekstuga för vissa män.
Och konstaterade sedan:
Efter genomgången av vad som gäller för upphandling och den professionella revisorns konstaterande att samma lagar och principer som gäller för en kommunal förvaltning gäller för kommunala bolag,...
I dagens tidning är fetaste rubriken på ettan NSR:s styrelse petas på grund av missnöje Ingressen fortsätter:
Nu byts NSR:s styrelse ut i förtid. Missnöje med hur ledning och styrelse skött det kommunala renhållningsbolaget har fått de sex ägarkommunerna att kalla till en extra bolagsstämma.
För dig som inte känner till bolaget är NRS en förkortning för Nordvästra Skånes Renhållnings AB som ägs av de sex nordvästskånska kommunerna Bjuv, Båstad, Helsingborg, Höganäs, Åstorp och Ängelholm. Styrelsen består av politiska representanter från respektive ägarkommun. Ett litet utdrag ur artikeln visar tydligt på att begreppet lekstuga är relevant:
...styrelsens ordförande och vice vd till Argentina för en veckolång konferens. Resan gick på totalt omkring 74000 kronor, och var en bidragande orsak till att styrelseordföranden det året kostade NSR mer än än andra, större, kommunala bolag i Helsingborg. En jämförelse mellan dessa bolag visade dessutom att NSR är det enda som erbjuder sin ordförande tjänstebil.
Och detta är långt ifrån en heltäckande bild för hur det ser ut. Jag kan bara konstatera att politiker inte ska leka företagare. Det finns alldeles för många avskräckande exempel, även på nära håll. Den politiska etiken är under all kritik. Och de vanliga försöken att skylla ifrån sig på näringslivets excesser rättfärdigar ingenting. Det är inte okej att göra fel bara för att andra gör det och definitivt inte att en "förtroendevald" skor sig på medborgarnas bekostnad.

Mitt budskap till styrelsen är enkelt och klart: AVGÅ! och till ägarna: ge klara direktiv och revidera mera.