Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

torsdag, februari 22, 2007

Bra talat, Marko!

Marko Huttunen, moderat politiker i Landskrona, har skickat ut ett pressmeddelande (läs direkt på Markos blogg) där han tydligt tar avstånd från tidningen Gringos planer på att etablera sig i Landskrona. Svenska Dagbladet intervjuar Marko och Carlos Rojas, redaktör och medgrundare av Gringo i en artikel med rubriken M-politiker vill inte ha Gringo i Landskrona.

Carlos Rojas har ett "gott syfte"; att hindra sverigedemokraternas framfart i lokalpolitiken. Jag delar Markos slutsats i Svd:
"Det skulle bara göra saken värre. Vi vill inte ha hit en massa stockholmare som ska tala om för oss vad vi ska göra, de kan stanna kvar i sin förort."
Vi skåningar må förvisso blivit försvenskade historiskt snabbt, men det finns fortfarande en lokalpatriotisk droppe snapphaneblod i de flesta av oss. Stockholmare (läs centralmakten) står inte högt i kurs här, och speciellt inte när de vill tala om för oss vad vi ska göra. Det speglas tydligt i Markos uttalande ovan.

Marko utvecklar sina synpunkter på Gringo i ett inlägg på bloggen: "Uppriktigt sagt, skäms jag över det språkbruk som tidningen Gringo använder. De rent av misshandlar svenska språket. Gringos språkbruk kommer inte att bidra till bättre integration i Landskrona med uttryck som "sho bre", "jalla svenne" eller "ey len". Det kommer heller inte leda till minskad valframgång för sverigedemokraterna. Carlos Rojas tror att man med Gringo ska få en rakare dialog i Landskrona. Carlos Rojas, rakare än såhär blir det inte, kom inte hit".
"Den som säger att vi misshandlar det svenska språket har antagligen inte läst vår tidning där själva språket bara är en del. Men det brukar inte våra kritiker ha gjort, säger Carlos Rojas till Svd.se."
Du kan vara helt klar över att vi har läst din tidning, annars hade jag inte varit så kritisk till Gringos hantering av svenska språket. Det må vara en bra affärsidé att skriva på det språk som ofta kallas nysvenska av politiskt korrekta debattörer, men det är inte historiskt förankrat. Den äldre nysvenskan är en epokindelning för det språk som talades och skrevs i Sverige 1526-1732, medan den yngre nysvenskan talades och utvecklades under perioden 1732–1900. Med publiceringen av August Strindbergs roman Röda rummet 1879 inleds en ny epok i svensk litteratur, och den har det vedertagna begreppet nusvenska. Det språk som Gringo använder bör således betecknas med något annat begrepp.

Den enda som jag vet har tagit Sverigedemokraterna och deras väljare på allvar är kommunalrådet i Landskrona Tutti Johansson Falk(m). Hon har plockat fram integrationsfrågorna i Landskrona från den plats under mattan där sossarna i stan sedan alltför länge sopat undan den. Nu finns den uppenbarligen högt på den politiska dagordningen, och det är ju det första kriteriet som måste vara uppfyllt för att förändra situationen i stan.

3 Comments:

 • At torsdag, 22 februari, 2007, Blogger Robert said…

  Är du på riktigt? Har svårt att se att det är ett kommunalråds uppgift att bestämma över hur tidningar väljer att expandera. Skulle det ha gjort någon skillnad om dom inte härstammat från "centralmaktens huvudfäste"? Tycker hela hans reaktion är väldigt oproffsig, och går stick i stäv med hans partis politik. Det hade varit en annan sak om han gjort uttalandet privat. Och visst har väl ändå Skåne varit svenskt länge nog för att vi ska slippa sånt här provinsiellt dravel? Fast det kanske är nån skum sorts humor som jag inte varit skåning länge nog för att uppfatta nyanserna i? Och svenska språket förändras, get with the program. Varje generation har "sin" svenska, och min generation har sakta börjat ta vid som språkförvaltare nu. Och för övrigt så är Gringo inget annat än en humoristisk tidning, något som många verkat missa. Tack för länken till Tutti Johansson Falks blogg för övrigt, en av få vettiga politiker i denna stad.

   
 • At lördag, 24 februari, 2007, Blogger Carl said…

 • At lördag, 24 februari, 2007, Blogger Marko Huttunen said…

  Hej, tack för att du hjälper till att debattera denna viktiga huvudfråga, som i sig gynnar ut i många små underdebatter med tanke på hur man väljer att angripa det utspel jag gjort.

  Det ger oss politiker en större bild av hur människor ute i folkhemmen ställer sig till olika frågor.

  Och nja, Tutti är inte den enda som driver saker i Landskrona. Hennes anhängare måste sluta ge den bilden, det gynnar ingen. Vi är flera som kämpar på.
  http://hd.se/landskrona/2006/11/28/moderaterna-stoettade-sd/

   

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home