Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

torsdag, oktober 19, 2006

Ministerstyre eller ministerstyre

I Dagens PS är en av krigsrubrikerna: Reinfeldt KU-anmäld - uppläxning får Bodström gå i taket. Vår statsminister Fredrik Reinfeldt har anmälts till riksdagens konstitutionsutskottet av den socialdemokratiska riksdagsledamoten Eva-Lena Jansson. Hon vill att KU ska utreda om han gjort sig skyldig till ministerstyre genom sin frågeställning om huruvida Radiotjänst gör skillnad på licensskolkare beträffande anmälan till polisen.

Ett problematiserande som jag anser är befogat. Mot bakgrund av att Radiotjänsts VD polisanmält migrationsminister Tobias Billström och de före detta ministrarna Maria Borelius och Cecilia Stegö Chilò förra veckan samtidigt som 5 500 andra inte polisanmäls. Enligt Radiotjänsts VD beror det på att de 5 500 andra svenska som anmälde att de innehar en tevemottagare, inte erkänner att de gjort fel.

Det är så det brukar vara för barn. Ett barn som erkänner att de gjort fel och får beröm fortsätter att erkänna, medan ett barn som erkänner och får ett straff kommer aldrig någonsin mera att erkänna ett fel. Istället brottas lärare och föräldrar med svaret: Det var inte jag. Jag har inte gjort något.

Den före detta justitieministern Thomas Bodström (s)är starkt kritisk till statsministerns agerande:
Han [Fredrik Reinfeldt] talar om för Radiotjänst att de har gjort fel som har polisanmält. Ett tydligare fall av ministerstyre får man leta efter, säger Thomas Bodström till Ekot.
Hade jag varit Thomas Bodström hade jag antingen valt att vara tyst eller åtminstone valt ett annat sätt att uttrycka indignationen på. Jag behöver inte ens leta, utan kan på rak arm komma på två tillfällen de senaste månaderna där socialdemokratiska ministrar, enligt min mening, varit och tassat långt inne på ministerstyre-marken.

Ett tydligare fall av ministerstyre var när justitiedepartementet och justitieminister Thomas Bodström gav order om razzia mot The Pirate Bay. Ännu ett fall av tydligare ministerstyre var när Laila Freivalds gav order att stänga Sverigedemokraternas nättidning, vilket säkert var ett tilltag som gynnade Sverigedemokraterna.

För det första är Radiotjänst i Kiruna AB ett statligt bolag och inte en myndighet som lyder under regeringen och för det andra borde Thomas Bodström borde läsa bibeln: Den som är utan skuld kastar första stenen.