Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

tisdag, oktober 17, 2006

SSU, Sjödin och skötsamhetskulturen

Häromdagen fälldes SSU:s förbundsordförande Anna Sjödin för förolämpning, våld mot tjänsteman, våldsamt motstånd och egenmäktigt förfarande i samband med ett krogbråk. Men hon hade inga som helst planer på att avgå.

Igår meddelar lilla vackra Anna att hon tar en time-out från politiken. Hennes advokat, tillika Hagamannens, kändisen Leif Silbersky har överklagat den fällande domen och de förväntar sig uppenbarligen att hon frias i hovrätten.

Men det handlar inte om juridik, Anna. Det handlar om att du uppträder som tillhör du det trasproletariat som var upprinnelsen till bildandet av fackföreningar, frikyrkor och nykterhetsorganisationer. Deras första och viktigaste uppdrag var att introducera skötsamhetskulturen bland arbetarna.

Fackföreningarna gick då i god för sina kamrater att de skulle sköta sig. Det var en solidarisk handling för de som betedde sig som du och därmed riskerade bli uppsagda. När du nu har paus från politiken så rekommenderar jag dig att använda din tid till att läsa och begrunda din situation. Börja med att läsa Ronny Ambjörnssons Den skötsamme arbetaren. Fortsätt med att begrunda...