Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

lördag, juni 24, 2006

Stoppar regeringen Ekots Bloggkrönika?

Sveriges Radios Ekoredaktion meddelar att de lägger ner Bloggkrönikan. De betecknar resultatet av experimentet som en antiklimax och påtalar särskilt att beslutet efter 41 veckors sändning är väl genomtänkt. Argumentet sägs vara att bloggarna saknar relevans och att de verkligt nyskapande tankarna tänks någon annanstans. Var de kreativa tankarna tänks kan man inte svara på, men på Sveriges Radio är det i alla fall definitivt inte.
Bloggar är en ung företeelse och bara en liten del av internet (sic!), som i sig onekligen har förändrat världen, vårt sätt att uppfatta den och kommunicera om den. Men samtidigt som bloggen som uttrycksform rymmer en mängd möjligheter finns också så stora begränsningar inbyggda i själva mediet att det är omöjligt att sia om bloggarnas förmåga att påverka samhällets utveckling.
Märkte de inte när han gick? Statsminister Göran Perssons närmaste man, statssekreterare Lars Danielsson! Det kallar jag för att påverka samhällets utveckling!

Den gamla skrönan om att man öppnade grindarna 1968 och släppte in en Vietnamdemonstration verkar vara sann. Vänsteraktivisterna har inte vistats ute i verkligheten sedan dess. På Sveriges Radio tycks det handla om hur man ska kunna behålla det man har och hålla andra utanför. Principen är att det som inte syns finns inte.

Kan det vara så att regeringen gett Sveriges Radio order om att lägga ner Bloggkrönikan? Bloggarna är det mest demokratiska massmediet hittills. Formen är intet, innehållet är allt. Internet gör inte skillnad på folk och folk. För oss kvinnor är det en fantastisk möjlighet att ta plats i politiken. Ledarskribenterna är mestadels män - i min lokaltidning HD/NST är 100% män. Och den likriktning som uppvisas bidrar snarare till samhällets stagnation än dess utveckling.

De etablerade opinionsbildarna kan på grund av bloggarna inte längre vara grindvakter och bestämma vilka åsikter som får framföras. Det är dags att öppna grindarna till Sveriges Radios Socialdemokratiska Studio och släppa ut de gamla vietnamdemonstranterna? Deras tid har varit. Vår tid kommer oavsett vad det politiskt korrekta tyckar-reservatet tror.

Vad tycker ni andra i bloggosfären? Berätta!

2 Comments:

  • At tisdag, 27 juni, 2006, Anonymous Anonym said…

    Bloggosfären har gett mig nya vyer. Jag har fått lära mig mer om världen och de tankar som finns där ute, börjat läsa utländska tidningar på grund av länkar i diverse bloggar.
    Inser att debatten i svenska massmedier ofta är trångsynt och smal.

     
  • At torsdag, 29 juni, 2006, Blogger Christina Linnea said…

    Ja, det finns ju en anledning till att Sverige kallas för ankdammen. Tyvärr är det nog så att debatten i svenska massmedier bara speglar de trångsynta gubbarnas begränsade synfält.

     

Skicka en kommentar

<< Home