Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

onsdag, juni 14, 2006

Kärnkraft, forskning och politik

Allians för Sverige har idag presenterat sin gemensamma energipolitik Kärnkraften har varit en av de stora stötestenarna, men den stenen är nu undanrullad. Överenskommelsen sträcker sig fram till 2010 och innebär att inga kärnkraftverk läggs ner och inga nya påbörjas.

Att Alliansen är överens om att häva det så kallade forskningsförbudet kommer att betyda oerhört mycket för framtiden. Locket har legat på alldeles för länge, tycker jag. Vi har en känslomässig rädsla som snarare har sitt ursprung i hjärtat än i hjärnan. Tyvärr har frågan om kärnkraft ända sedan folkomröstningen präglats av känslomässiga argument. Och de kan aldrig bemötas med fakta.

– Vi har ansträngt oss mycket för att komma överens. Vi vet att centerpartiet haft en nyckelroll för att nå uppgörelsen, säger centerledaren Maud Olofsson

Klokt nog hänvisar de till att fler beslut kring energi och miljö måste fattas på EU-nivå. Många länder i Europa bygger ut kärnkraften, samtidigt som socialdemokraterna lagt sig för danskarna och stängt Barsebäck. Istället har statliga Vattenfall fått utöka sin kärnkraftskapacitet, och energi från kolkraftverk och kärnkraftverk importeras från våra grannländer. Det kan ju knappast vara hållbart!