Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

måndag, juni 19, 2006

Vad har du gjort?

Folkhälsoinstitutet rapporterar idag om stora skillnader i hälsa mellan kvinnor och män i jämställdhetens förlovade land. Användningen av antidepressiva mediciner har ökat kraftigt de senaste åren i Sverige och världen. Förskrivningen skiljer stort mellan könen. Bland kvinnor mellan 45 och 64 år tar elva procent antidepressiva medel, medan siffran för män i samma ålder är sex procent.

Ordförande i Svenska psykiatriska föreningen, Anna-Maria af Sandeberg, säger att den stora ökningen framförallt beror på att läkarna har blivit bättre på att ställa rätt diagnos och att medicinerna blivit bättre.

- Att det är många kvinnor som behandlas med antidepressiva läkemedel beror ju på att det är många fler kvinnor som blir deprimerade än män.

Varför blir vi det? Ja, kanske är det så att Grupp 8 som hävdade att de skulle befria kvinnan istället bundit ris till egen rygg? Om jag jämför mig med min mormor och farmor så hade de ett betydligt lugnare liv. De befann sig ljusår från den enorma kraftansträngning, kunskap, kapacitet och kavalleri som dagens kvinnor behöver för att klara vardagen.

Vi kvinnor har tagit över en stor del av den tidens manliga uppgifter och samtidigt har vi kvar de uppgifter som farmor och mormor utförde. Vi har med oss en undermedveten nedärvd och internaliserad bild av kvinnans livsuppgift. Gifta oss, laga mat, baka, sylta, safta, konservera, tvätta, stärka, stryka, krusa örngottsband, handarbeta, städa, ta hand om gamla föräldrar och svärföräldrar, föda barn och uppfostra barn och ta hand om barnbarn, vara en god maka, odla grönsaker och blommor, skapa ett vackert hem...

Till detta ska efter 1968 läggas högskoleutbildning, karriär och heltidsarbete samt leva upp till kvinnans sexuella frigörelse. Puh! När jag tänker på kombinationen av den klassiska kvinnobilden och efter 68-generationens kvinnorevolt så tycker jag egentligen att det är väldigt märkligt att inte fler kvinnor är deprimerade och utbrända. Det är förmodligen så att det finns en stor gråzon – i dubbel bemärkelse!

Gunilla Thorgren; Vad har du gjort?